Хумус е разядка, направена от смлени зърна нахут (леблебия), лимонов сок, тахан, зехтин, сол и пипер.
Или поне това е определението, което ще намерите в Уикипедия.
Но както се случва с повечето рецепти, биват променени, било според вкуса на този, който ги приготвя, или пък според националните характеристики на дадена кухня.
Е, и с хумусът се е получило точно така. Вижте сега как го приготвят на различни места по света и си изберете тази рецепта, която отговаря най-много на вкуса ви. Може пък у вас да живее някой прикрит тунизиец, например.
Класически хумус
2 чаши леблебия (нахут), 1/3 чаша тахан, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок, 1 скилидка чесън.
Гърция
2 чаши леблебия, 1 чаша натрошено сирене фета, 1 чаша бейби спанак, 2 с.л. лимонов сок и 1 малка щипка канела на прах.
Хумус тип песто
2 чаши леблебия, 1/3 чаша тахан, 2 с.л. песто, 2 с.л. лимонов сок и 1 с.л. настърган пармезан.
Хумус от цвекло
1 ¾ чаша сготвено цвекло, 1/3 чаша тахан, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок и 1 скилидка чесън.
Гуака-хумус
2 чаши леблебия, 1 бр. узряло авокадо, 1 чушка халапеньо, ¼ чаша магданоз, 2 с.л. сок от лайм.
Тунизийски хумус
2 чаши леблебия, 1/3 чаша тахан, 2 с.л. сос Хариса, 2 с.л. лимонов сок, ¼ лъжичка лимонови корички.
Соев хумус
1 ¾ чаша сготвени соеви зърна, 1/3 чаша тахан, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок и 1 скилидка чесън.
Тапенада-хумус
2 чаши леблебия, 1/3 чаша маслини без костилки, 1 нарязана печена чушка, 2 с.л. лимонов сок и ¼ чаша магданоз.
"Фалшив" класически хумус
2 чаши леблебия, 1/3 чаша фъстъчено масло, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок, 1 скилидка чесън.
Сега убедихте ли се, че хумус може да се направи по най-различни начини?