Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Koледарски гевреци

12
Koледарски гевреци
Източник: Виолета Василева
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:българска кухня
Празник:Коледа
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    В затопленото прясно мляко с 1 с.л.захар и 1 с.л. брашно разтваряме маята и оставяме на топло да шупне (да втаса).

  • 2

    В подходяща тавичка пресяваме брашното, правим си кладенче в него, където последователно разбъркваме яйцето и един белтък, солта, олиото, и накрая - млякото с шупналата мая.

  • 3

    Замесваме си еластично тесто, което не трябва да лепне, намасляваме го, покриваме с фолио или кърпа и оставяме на топло, да втаса до удвояване на обема му.

  • 4

    Втасалото тесто се разделя на топки (колкото една голяма мандарина), а всяка една - на още две топки. Топчетата се разточват между дланите, оформят се фитили, дълги около 40-45 см. Два по два, фитилите се усукват и краищата им се слепват добре.

  • 5

    Предварително си приготвяме сироп от 100 мл. вода и 2 с.л. захар (водата се кипва, добавя се захарта и се остава да поври, докато се разтопи захарта, след което се охлажда).

  • 6

    Всеки геврек се потапя в сиропа и се поставят на разстояние един от друг в тавата на печката, покрита предварително с хартия за печене. Намазват се с помощта на четка с жълтък, разбит с 1 ч.л. олио (този път ги намазах набързо с пръсти) и се поръсват със сусам или мак поотделно, или на един път - да се редуват ивица сусам - ивица мак.

  • 7

    Приготвените гевреци се оставят да починат (да втасат) около 15 минути.

  • 8

    Пекат се в загрята фурна на 180 С до получаването на приятен, златист загар.

продукти
Коментари(12)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
12
тихомира илиева
19.12.2013 | 08:54
Бих пробвала с тази рецепта.
11
тихомира илиева
19.12.2013 | 08:54
За Коледа ще направя такива гевречета.
10
Vqra Petrova
18.12.2013 | 16:17
никога не съм правила гевреци :)
9
gabriela gabrielova
18.12.2013 | 10:17
Ще се постарая да приготвя за празника.
8
gabriela gabrielova
18.12.2013 | 10:16
Не съм правила досега гевреци.
7
zvetanka ivanova
18.12.2013 | 08:44
Отговор на коментар #3 от pepi damjnova:
Направо искам и аз да ги опитам.
6
zvetanka ivanova
18.12.2013 | 08:43
Толкова вкусно да изглеждат.
5
elena atanasova
17.12.2013 | 09:35
Ще трябва да се пробвам да приготвя от тях за празника.
4
elena atanasova
17.12.2013 | 09:34
Чудесни коледарски гевреци са тези.
3
pepi damjnova
17.12.2013 | 08:40
Изглеждат неустоимо.
2
Desislava Stoyanova
16.12.2013 | 16:05
Страхотни са точно за коледари :)
1
кати
16.12.2013 | 12:57
Супер са, наистина са за коледари.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Запечено сирене с мед и орехи
    15 мин.
  • Традиционен крем сабайон
    15 мин.
  • Сьомга с доматен сос във фолио
    30 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните?
"Хората се променят, когато получат каквото искат. Един ден си важен за тях, на следващия са безразлични. Но един ден, когато се...
  • Леле, какво му мислим на това руло
  • Две разкошни кексчета в чашки
  • Трябва да опитате тази вкусотия...ние нямаме думи да я опишем - Локуменик
  • Най-вкусната спаначена пита!
  • Само си представете как се топи в устата тази питка...
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D