Индийската кухня открай време е на почит навсякъде по света, а напоследък – и у нас.
На територията на София например има поне 3 чудесни индийски ресторанта, в които пълноценно можете да усетите кулинарния дух на шарената страна.
И не говоря за заведения тип бързо хранене (т.нар. Indian takeout), които открай време са превзели Европа и САЩ.
Любима на мнозина по света, кухнята на Индия е подходяща както за вегани и вегетарианци, така и за любителите на месо.
Разнообразна и еклектична е и винаги задоволява желанието и глада за екзотика.
Murgh Makhani е рецепта за пилешко месо, но още по звучното й наименование се познава, че няма да е като другите. В буквален превод името й би звучало като "маслено пиле", но не оставайте заблудени – в рецептата има само 2 с.л. масло!
"Маслеността" идва от комбинацията от подправки, прясно и кисело мляко. Приготвя се много лесно, а и бързо, ако решите да прескочите предварителното мариноване на месото от 1 денонощие.
Има много варианти за превръщането на Murgh Makhani в реалност. Настоящият е "съкратен", но по нищо не отстъпва на оригинала с гореспоменатото мариноване.
Необходими продукти за 4 порции:
350 гр обезкостено пилешко месо, нарязано на кубчета
2 с.л. масло
2 средно големи глави лук, нарязани на ситно
1 с.л. прясно смлян джинджифил
1 скилидка чесън, намачкана
2 с.л. смлени зърна кориандър
1 с.л. чили на прах
1 щипка куркума
1 с.л. смляна морска сол
2 домата, нарязани на ситно
1 с.л. доматена паста
1 с.л. гарам масала
250 мл мляко
3 с.л. кисело мляко
при поднасяне – пресен кориандър, нарязан на ситно
ориз басмати (по избор)
Начин на приготвяне:
В голям тиган разтопете маслото на средна температура, добавете лука и сотирайте до неговото позлатяване, около 5-6 минути. Добавете джинджифила, чесъна, кориандъра, чилито, куркумата и солта и сотирайте още 1 минута, докато усетите ароматите на подправките.
Добавете доматите и доматената паста и гответе 3-4 минути, като разбърквате често. Изключете котлона и пюрирайте внимателно сместа с помощта на блендер.
Включете отново котлона на ниска температура и добавете прясното мляко и пилешкото месо. Покрийте с похлупак и оставете така за петнайсетина минути, като разбърквате от време на време.
Когато месото е готово, махнете похлупака и оставете открито за 2 минути.
Добавете гарам масалата и киселото мляко и отново разбъркайте. Внимавайте сместа да не заври!
Ако сте почитатели на пикантното, добавете още подправки. При сервиране, поръсете с пресния кориандър. По желание, към всяка порция добавете и прясно сварен ориз басмати.
Хранителни стойности на рецептата:
1 порция съдържа 263 калории, 11 грама мазнини, 12.6 грама въглехидрати и 30.6 грама протеини