Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Да превърнеш хобито в професия

по статията работи: | 14 януари 2004 Прочитания: 1109
Курс за готвачи събуди необичайно голям интерес
Да превърнеш хобито в професия
Източник: Thinkstock / Guliver

На тридесет километра от центъра на София, в подножието на Стара планина се намира село Кремиковци. За мнозина от нас това име предизвиква асоциации с димящи комини и тежка промишленост. Всъщност селото е разположено над едноименните металургичен комбинат и рудник.
 

Местните хора разказват легенда, според която Крали Марко оставил отпечатък от крака си на това място.
 

Над селото, вече в самата планина, е местният живописен манастир "Св. Георги Победоносец", който се поддържа единствено благодарение на усилията и вярата на сестра Хиония.
 

Историята разказва, че в него доскоро са пазени мощите на Св. Георги Софийски, изгорен през 1515 година заради вярата си.

 
***
 

Освен с тези забележителности, местните могат да се похвалят и с един от най-модерните центрове за обучение и квалификация в България, а и на Балканите - НЦПР - Национален център за професионално развитие. Преди промените там са били обучавани да четат, говорят и пишат на български език чуждестранни граждани, пристигнали на гурбет в социалистическа България.


В последните 5 години центърът е основно ремонтиран и преоборудван и започва да подготвя кадрите на държавната администрация съгласно изискванията на ЕС, както и да преквалифицира безработни български граждани. Секретарки, хотелиери, компютърни специалисти градинари и др. професии са най-търсените за обучение. Наред с тях центърът дава хляб (дори в буквалния смисъл на думата) и на бъдещите наследници на Пол Бокюз и Пенка Чолчева. Вече се досетихте, че става въпрос за шефове, но не онези зад бюрата, а тези с дългите бели шапки, доставящи ни една от най-големите наслади – хубаво и майсторски приготвената храна.
 

Тази година за втори път в историята на центъра беше проведен курс за готвачи. Интересът към него се оказва необичайно голям, и то не само от страна на нежната половина на човечеството. От 24 курсисти 8 са мъже на възраст между 25 и 58 години. Сред жените, желаещи да научат нещо повече от готвенето в домашни условия, има както току-що завършили гимназията, така и опитни домакини.
 

Програмата, по която се подготвят бъдещите шефове е изработена от главния експерт по учебната дейност, г-жа Соня Павлова, съгласно всички държавни и образователни изисквания, а лекциите и упражненията се водят само от квалифицирани преподаватели. Практиката засега се провежда в кухнята на ресторанта към хотелския комплекс на центъра. Заместник-директорът по учебната част г-н Ивайло Димитров не крие, че има желание в най-скоро време да построи и оборудва учебна кухня. Ако тази идея успее, проблемът с подготовката в бойни условия ще бъде решен веднъж завинаги, а ресторантьорите ще имат богат избор на квалифициран персонал.
 

Освен практически умения, курсистите придобиват и доста солидна теоретична подготовка. Но на изпит като на изпит, казват французите. Както се случва обикновено в такива моменти, напрежението взема връх над знанията, което води и до симпатични грешки като отговорите на въпроса “Посочете типични ястия от българската кухня”: “Суфле” (да се надяваме, че французите няма да прочетат тази статия, за да не предизвикаме дипломатически скандал) и “Свинско с моцарела” (добре е, че много малък процент от италианците владеят български език).
 

Екипът на “Меню” се гордее много, че за практическия изпит на курсистите преподавателката г-жа Добрева се спря точно на рецепти, публикувани в различни броеве на списанието, като например "Свинско роле с моцарела", "Бушета със сметана и плодове", "Торта парфе с плодове" на базата на "Торта с бял шоколадов мус и портокали" (всички от бр. 7) или "Бърз и лесен шоколадов кейк" от бр. 8. Не можем и да не се похвалим, че една от курсистките – наша сътрудничка - завърши курса с пълно отличие, абсолютен рекорд в историята на центъра.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...