В купичка сипете 100 мл от прясното мляко (леко затоплено) с 1 с.л. от захарта и в него разтворете маята. Оставете на топло, докато шупне.
Брашното пресейте, напавете кладенче и в него сложете яйцата, оцета, солта, разтопеното масло и меда. Размесете с ръце, като постепенно сипвате от шупналата мая, след което постепенно добавяйте и от прясното мляко, като замесвате до получаване на еластична, хомогенна топка тесто.
Покрийте готовата тесто с влажна, чиста кърпа и оставете на топло място за 1 час, докато втаса и удвои обема си.
*Количествата на брашното и млякото са ориентировъчни, ако е необходимо при замесването добавете още брашно или мляко до получаване на меко и гладко тесто.
През това време подгответе прасковите от компота, като ги отцедите, след това нарежете на полумесеци и ги оставете върху домакинска хартия да се подсушат от сока.
Готовото тесто разделете на две половини, едната разточете в кръг с диаметъра на тавата, в която ще печете. Поставете готовата кора на дъното в намазнената тава.
Другата половина разточете на кръгла кора с дебелина 1-2см и с помощта на малък ринг или чашка отрежете кръгове. Готовите кръгчета започнете да редите в тавата върху тестената основа, под наклон, като ги редувате с парченца праскови, които леко да се застъпват.
Ако получените кръгчета не са ви достатъчни за оформянето на питата, съберете изрезките от тестото, омесете отново, разточете пак и отрежете още кръгове. А ако не са ви необходими повече, съберете изрезките на тесто и поставете в плик, който сложете във фризера, за да използвате за друга рецепта.
Намажете питата с разбит жълтък и оставете отново за 30 мин да втаса.
Печете във фурна на 170 С около 1 час до получаване на златист цвят. Накрая поръсете с пудра захар.