За плънката:Лукът и гъбите се измиват и нарязват. Запържват се заедно, с около 1 чаена чаша олио.
Една чаена чаша ориз се добавя постепенно към лука и гъбите. Прибавя се чаша вода, като се разбърква непрекъснато. Плънката се овкусява със сол и подправки по желание (чубрица, дафинов лист, магданоз и т.н.). Така получената смес се задушава, докато оризът набъбне.
Пилешките дробчета (и вътрешностите на пуйката, ако има такива) се измиват и сваряват в подсолена вода за около десет минути. След това се нарязват на малки парченца и се прибавят към плънката.
Пуйката се измива и поставя в голям съд (тава или дълбок съд с капак, ако разполагате с такъв). Намазва се с олио, предварително разбъркано със сол и червен пипер. Пълни се с плънка, след което може да се зашие. Ако е останала още плънка, тя се сипва в тавата около пуйката.
Отстрани се долива вода, след което тавата се покрива с фолио за печене. Ако съдът разполага с капак, не е нужно да се слага фолио. Пуйката се оставя да се пече в предварително нагрята фурна за около 3 часа (времето за печене варира, в зависимост от размера на пуйката). Малко преди да стане готова, фолиото или капакът се махат, за да се запече отгоре.