Първо направете захарния сироп като в касерола поставите водата, захарта, ванилията и настърганата кора и сока от мандарината. Разбъркайте всичко и оставете да кипне, нека поври около 15 мин, докато се посгъсти. Оставете готовия сироп на студено да се охлади.
Важно правило при сиропираните десерти е едно от двете, печивото или сиропът трябва да е студено, в случая ще залеем топлата баклава със студен сироп.
Намажете тавата, в която ще печете, с олио, след което вземете 5 бр кори, сложете ги в тавата, поръсете с шепа или лъжица от пшеничния грис, след това поръсете обилно с орехи и сложете отгоре още 5 бр кори.
Процедурата се повтаря до изчерпване на продуктите, като е добре да има поне 3 реда кори.
Накрая се завършва само с кори, нарязва се на парчета и се залива с разтопеното масло, като се намазва добре навсякъде.
Поставете готовата баклава в загрята фурна на 180 С за 20-30 мин, или до златист цвят.
Извадете я изпечена и я залейте със студения сироп.
Оставете на студено за минимум 8 ч, а най-добре за денонощие да се сиропира и попие добре.