Маята се разтваря в затопленото прясно мляко с меда и 1 с. л. брашно, разбърква се и се оставя на топло да шупне.
Брашното се пресява със солта, прави се кладенче и в него се поставят яйцата, оцета, киселото мляко, мекото масло и шупналата мая.
Замесва се меко и еластично тесто, като по време на месене тестото се удря 100 пъти, за да стане питата пухкава и на конци. Оставя се покрито с влажна кърпа на топло за 1 час да втаса, докато удвои обема си.
Готовото тесто се разделя на две части. Едната част се разточва на кора с диаметъра на тавата, в която ще се пече. Разрязва се на 4 и след това всяка част на още 2. Така получените триъгълници се навиват във формата на кифлички и се подреждат покрай стените на тавата, като краищата им леко се загъват във форма на луна.
От другата част се отделя 1 шепа тесто и останалото се разточва пак на кора с диаметъра на тавата, в която ще се пече. Тази кора се намазва с олиото и се навива на руло, след което с остър нож се реже на охлювчета с дебелина 2 см. Тях поставяме във вътрешната страна на тавата, като придаваме форма на цвете.
С отделената шепа тесто правим топчета с еднаква големина и поставяме както в средата на питката, така и отстрани във всяка кифличка.
Намазва се с жълтъка и се оставя да втаса отново за около 30 мин, след което се поръсва по желание със сусам и се пече на 170 С около 50 мин.
Питката приготвих за моя племенник и е подходяща за всеки ваш празник :)