Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

i-Технология засича алергените в храните

по статията работи: | 13 декември 2012 Прочитания: 843
Използва камерата на телефона и апликация
i-Технология засича алергените в храните
Източник: Photl

Алергични ли сте към фъстъци или към някакъв друг хранителен продукт? Ако отговорът е положителен, вероятно често сте изпадали в неприятни ситуации. Оттук нататък обаче технологиите ще ви спасяват.

 

Група учени от Школата за инженерни и приложни науки „Хенри Самуели“ е създала ново супер леко устройство, наречено iTube, което се прикача към обикновен клетъчен телефон и засича алергени в храните, съобщи ScienceDaily. Устройството използва вградената камера на мобилния, в комбинация със специална апликация, която „тества“ със свръхчувствителност, присъща на лаборатория.

 

Изобретението е с огромно значение, тъй като алергиите към различни храни стават все по-разпространени и всъщност афектират около 8% от децата и 2% от възрастните. Последствията от подобна алергична реакция могат да бъдат застрашителни за живота. И въпреки че всички производители са задължени да описват съставките върху опаковките на продуктите, грешки все пак стават.

 

Съществуват и други подобни „механизми“, но iTube ги побеждава в това, че е изключително „user friendly” (т.е. удобен за потребителя“).

 

За да бъдат тествани за алергени, проби от храните се смилат и се смесват в епруветка с гореща вода и екстракционен разтворител. Сместа преседява няколко минути. След това, следвайки инструкциите стъпка по стъпка, пробата се смесва с други тестови реактивни течности.



Целият процес отнема около 20 минути. Когато всичко е готово, пробата се измерва оптически за концентрация на алергени чрез платформата на iTube, използвайки камерата на телефона и задействаната апликация.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D