Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Авокадо

по статията работи: | Прочитания: 1989
80% от добива на авокадо по света идва от Калифорния
Авокадо
Източник: sxc.hu

Авокадото е тропичен сочен плод (не зеленчук!) със зелена вътрешност и твърда костилка, богат на ненаситени мазнини и има два пъти повече калий от бананите.

 

За разлика от всички останали плодове, то узрява едва след като е откъснато от дървото. Обикновено са необходими от 4 до 17 дни, за да oмекне. Това зависи от температурата и влажността на мястото, където се съхранява.



80% от добива на авокадо по света идва от Калифорния, но има различни разновидности - от кръгли до крушообразни, от зелени до почти черни на цвят. Като цяло различаваме три вида авокадо: мексиканско - по-малко, с много тънка кора; гватемалско - средно по размер, с твърда зелена кора - тъмно лилава, като узрее; западно-индийско авокадо - най-голямо от вида, гладко, кръгло и зелено.

 

Различните видове се различават и по вкус. Калифорнийското авокадо, например, има маслен вкус, а това от Флорида, съдържа по-малко мазнини (20-25%) и затова масленият му вкус е по-ненатрапчив.



Когато си купувате авокадо, има някои неща, на които трябва да се обърне внимание. Плодът трябва да е тежък и да издържа на натиск - това е знак, че скоро ще бъде узрял. За да ускорите процеса, може да го приберете в хартиен плик.

 

Докато узрее напълно, трябва да е на стайна температура, след това може да го държите в хладилник. Авокадото се обезцветява много бързо, когато е в пряк досег с въздуха, това може да се предотврати, ако е плътно обвито в найлонов плик.  

 


Вкусът на авокадото отлично се съчетава и със сладко, и със солено. Например с хляб, чили, босилек, краставици, домати, оцет, чесън, червен лук, скариди, пушена риба или грейпфрут, лимон, лайм, манго, мента, портокали, подсладено със захар.

 


Добре е да знаем, че авокадото не се сервира топло, защото при термична обработка става горчиво. 

Свързани рецепти
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!