Безспорно една от най-красивите и аристократични страни в Европа е Австрия. Ще направим една вкусна обиколка сред традиционните австрийски специалитети, които са добили световна известност.
Богатата кулинарна традиция на Австрия е резултат от нейната мултинационална същност.
Там си правят среща различни култури, всяка от които е оставила свой оттенък.
Империята на Хабсбургите се разпростирала от границите на Руската империя до Адриатика.
Състояла се е от повече от дозина различни националности, 51 милиона население, говорещо 16 различни езика.
По време на турската инвазия, на територията на Европа, се ражда традицията на кафе-културата в Австрия.
Виенските готвачи започват да се "опознават", образно казано, с кафените зърна.
Освен това, някои твърдят, че ябълковият щрудел, в основата си е турски сладкиш, навлязъл на Стария континент също по време на турската окупация.
Щрудел с ябълки и дюли. Снимка:Thickstock/Guliver
Вече ви разказахме на дълго и широко за известния виенски шницел и гигантските му размери. В менютата на кокетните ресторантчета, по улиците на красива Австрия, няма как да липсва гулаш. Корените на рецептата, обаче, се приписват на Унгария.
Виенски шницел. Снимка: Мартина Николова
Тук не трябва да има съмнения и спорове, все пак говорим за Австро-Унгарската империя.
Вкусните наденички, чийто аромат се усеща отдалеч, навлизат в кухнята на Австрия от Бохемия, Южна Германия.
И преди да сте си помислили, че австрийците са си откраднали рецепти, с които днес са известни, помислете си за вечните спорове тук, на Балканите, за доста от рецептите, които и до днес не можем да си поделим. Явлението е напълно логично.
Но всичко изредено дотук е толкова вкусно, че едва ли има голямо значение къде точно се е появило за първи път.
Отделно от тези спорни ястия, Австрия радва милионите си посетители от близо и далеч с напълно местни гозби – вкусната креп супа от Щирия, тиролските кнедли с бекон.
Залцбург, родният град на Моцарт, също се слави със своя принос в популяризирането и усъвършенстването на рецептите с кнедли.
Една от най-често срещаните рецепти е печено свинско с кнедли и зеле. Време е да споменем и тортата на тортите Захер, която не бива да пропускате да опитате, ако планирате почивка във Виена, например.
Торта Линцер, което бихме определили като пай, по-скоро, е другата гордост на австрийските пекари.
Торта Линцер. Снимка: Wikipedia
Рецептата за палачинки с боровинков сос, което ви звучи не толкова интригуващо, предполагам, е интересна с начина си на поднасяне.
Самата палачинка е накъсана на неравномерни парчета, които много лесно можете да потапяте в соса и да си хапвате.
И накрая, какво е вкусното хапване без чаша ароматно кафе на финала. Поглезете се с една от емблемите на Австрия – виенското кафе.
Какво ми остава освен да ви пожелая Bon Appetit!