Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Автентични рецепти от Родопите

по статията работи: | 24 май 2014 Прочитания: 3168
Да се запознаем с вкусните тайни на Родопите
Автентични рецепти от Родопите
Източник: Пътеводител "Родопи - в търсене на корените"

Няма да сбъркаме, ако кажем, че Родопите са най-вкусната планина в България. Стаили в себе си безброй малки и големи китни села с невероятни кулинарни тайни, Славеевите гори (както били познати Родопите през Средновековието) привличат и българи, и туристи от цял свят.

 

Някои от последните дори взимат решението да се установят там дълготрайно, но това е друга тема за разговор, доказваща колко неустоима е родопската кухня.

 

За щастие, можем да се насладим на родопските вкусни тайни дори от къщи – с помощта на чудната книга-пътеводител "Родопи - в търсене на корените". Благодарение на информацията, публикувана в нея, научаваме за кулинарните традиции на тази вълшебна планина.

 

А хората, живеещи в нейните дебри, наистина не са случайни и знаят как да оценяват красотата около себе си!

 

Доказват го автентичните рецепти, които приготвят от векове насам. Те са и автентично български, но всеки нашенски регион си има своите собствени характеристики.

 

Чеверме. Приготвя се от прясно заколено цяло животно – агне, шиле или яре, което се пече на жар, в пещ или се задушава в изкопана яма. Нужно е много време, за да се приготви – поне 5-6 часа се върти на шиш. Изисква се много табиет, за да се приготви както трябва, но чакането си заслужава. По време на печене месото се намазва със собствената му мазнина, а истински шедьовър е чевермето намазано с мед.

 

Пататник. В това ястие се ползват малко продукти, но тяхното качество е ключово за крайния резултат. Тайната е в картофите и мерудиите.

 

Качамак. За него е нужно да има царевично брашно, масло, вода и здрава ръка да се бърка юнашки. Поднася се вряло в комбинация със сирене, свински пръжки или накълцано агнешко месо.

 

Кисело мляко. Родопското се получава винаги перфектно поради множеството млечно-кисели бактерии във въздуха на планината. Млякото има висока масленост и е много гъсто. Мнозина вярват, че родопското дълголетие се дължи на вълшебните свойства на киселото мляко.

 

Трахна. Това изключително ястие изисква много време за приготвяне. Продуктите са смляна царевица, боб и телешко месо. Вкусът е уникален и носталгичен за всички родопчани.

 

Сарми с лозови листа. Приготвят се с плънка от лук, моркови и ориз. Добавя се застройка от разбити яйца, кисело мляко и брашно. Може да ги срещнете и като станимашки сарми. Имат варианти с листа от лапад или цвекло.

 

Пъстърва. Тук не се яде много риба, но без да сте опитали балканска пъстърва, все едно не сте идвали в Родопите. Може да се приготви печена на жар, пържена в масло или задушена в листа от коприва върху керемида. Подправя се с малко сол и прясна мащерка - така ще излапате цялата риба преди да се досетите да потърсите лимонче.

 

Запознайте се и с останалите родопски кулинарни тайни в Peika.bg!

Рейтинг: 4 / 5 , 161 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!