Органичните етикети върху храните винаги събуждат съмнение. При месото обаче е малко по-лесно да се ориентираме.
Просто защото, ако желаем да ядем истинско месо, не купуваме такова от хипермаркетите.
Покрай празниците, особено навръх Великден, масово търсим агнешко. За да сме убедени в неговия произход, най-добре да помислим по въпроса предварително.
Всъщност, истинските маниаци на тема класическа великденска трапеза, при всички положения са наясно с фактите за агнешкото, които ще ви поднесем.
А и вероятно самите те са си го отгледали, колкото и тъжно да се струва това на вегана или вегетарианеца.
Кои са предимствата на агнешкото пред другите видове месо?
Когато мислим за източници на омега-3 мастни киселини в растенията и животните, обикновено се ограничаваме до ядките и семенета при първите и рибата при вторите. Всъщност, в агнешкото месо, което идва от наистина тревопасно животно, също се откриват полезните киселини.
Количеството им зависи както от диетата на малкото агънце, така и от храненето на майка му. Правилното им отглеждане дарява месоядния човек с невероятно месо – вкусно и полезно.
В някои страни, които си нямат море или океан наблизо, агнешкото се е превърнало в доста основен източник на прехрана и нутриенти.
Месото от животни, които са хранени с трева и са прекарали живота си в свободна пача, съдържа поне 25% повече омега-3 от месото в супермаркета.
Щастливите агнета ни даряват с около 49% повече алфа-линоленова киселина – една от най-есенциалните представителки на отбора омега-3.
Различни научни изследвания през годините сочат, че общото количество мазнини в агнешкото месо може да бъде регулирано и намалено именно чрез храненето с трева. Всеки човек лесно може да установи това, като просто сравни филе от домашно агнешко и закупено от магазина.
Една от причините е и безпорният факт, че животните, които пасат по поляните, постоянно са в движение, изгаряйки калории и развивайки мускулна маса.
А сега подкрепяме цялата тази информация с няколко вкусни рецепти за агнешко:
Агнешки котлети с тиквички и гъби
Още предложения ви очакват в свързаните рецепти.