Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Амарант, щир или вид зърно

по статията работи: | Прочитания: 3147 2
Е евентуален заместител на пшеницата
Амарант, щир или вид зърно
Източник: Wikimedia Commons

Амарант или щир, както е позната у нас, е зърнена култура, която се отглежда от 8000 години насам. Добивът на растението се сравнява с този на ориза и царевицата. Амарантът е бил особено важна част от религиозните ритуали на ацтеките.

 

Отглеждането му като култура е забранено от конкистадорите, при завладяването им на ацтеките. Тъй като, до този момент, растението продължавало да расте като плевел и не е било достатъчно популярно като зърнена култура.

 

Изследванията, довели до по-задълбоченото познание на амаранта, започнали през 1970 година в САЩ. До края на 70-те няколко хиляди декари обработваема земя били засети с амарант.

 

Днес, голяма част от производството се предлага като здравословна храна в магазините. В Мексико също се отглежда амарант, но в ограничени количества, където се използва за направата на бонбони, носещи интригуващото име "Испански бонбони за щастие".

 

 13105

 Традиционни мексикански бонбони, направени от амарант

 

Особено популярни по време на различни фестивали. От растението може да се извлича и масло, особено ценно и с различни търговски цели.

 

В суров вариант зърното е негодно за консумация от хора, тъй като организма не може правилно да го усвоява и преработва. Но варен, е силна конкуренция на пшеницата и съдържа редица полезни вещества.

 

Протеинът, който се съдържа в него, е в необичайно високо количество. Но значимите хранителни свойства на суровите зърна са доста по-малко от очакваните. Сваряването им, значително намалява токсичните ефекти.

 

Зърното от амарант е богато на лизин – аминокиселина, важна за растежа и възстановяването на тъканите, не съдържа глутен, което го прави подходящо за хора с глутенови алергии.

 

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Маргото
28.06.2013 | 19:52
Много са забавни.
1
Borislava Tihomirova
28.06.2013 | 16:15
еха какви са забавни
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...