Още от снимката става любопитно какво точно представлява това, нали? Поне на нас ни стана любопитно. Нарича се Faworki aka chrust, или ангелски крила.
Традиционен полски деликатес, който предтавлява сладки, хрупкави, тестени лентички, или по-скоро усукани панделки, най-общо казано. Тестените панделни се пържат в мазнина и накрая се поръсват с пудра захар.
Ангелските крила ги има под няколко имена, тъй като присъстват в няколко различни европейски кухни. Най-често се приготвят във времето преди Великденския пост.
Във Франция също имат подобна рецепта. Да, точно така, и фините французойки явно си пържат панделки, понякога. Имат няколко разновидности на рецептата. Тук мазнината, която ползват, е масло, което също е характерно за френската кухня.
Унгарският вариант на рецептата е от жълтък, брашно, квас, захар, сол, коняк или бренди. От коетоидва прекрасен аромат на десерта.
В Италия има регионални различия на рецептата, които включват поръсване с портокалова кора или използване на анасонов алкохол в съставките.
Рецептата се среща в Украйна, България и дори в САЩ.
У нас ангелските крила са известни като кукурини. Рецептата е популярна в Югоизточна България – 1 яйце за 50 гр брашно, толкова и захар се слага, щипка сол и 2 с.л. олио. Прави се тесто, много тънко. Реже се в ромбоидна форма и се пържи в нагорещена мазнина.
Думата "faworki" е термин, който се използва за назоваване на закачени празнични панделки на дрехите на млади момичета и момчета.
Етимологически коректно е да кажем, че думата в полски е дошла от френски "faveur", което значи "благодат", "услуга" в различите контексти.