Водата и олиото се слагат да заврят. След завирането им, се прибавят содата и солта и сместа се отмества от огъня.
Прибавя се брашното наведнъж и се бърка с дървена лъжица, до отлепване на тестото от тенджерата.
Топката тесто се оставя да се охлади. След това от него се късат топчета и се разстилат леко на дланта. В средата се поставя парченце локум и орехче, които предварително са оваляни в канела, и се оформя топче.
Сладките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене, и се пекат на 180 С, докато се зачервят. Изваждат се от фурната и, още горещи, се овалват в пудрата захар, към която са прибавени ванилиите.
Забележка: 1 ч.ч. = 240 мл
P.S.: Част от сладките направих само с локумче и по-малки като размер - станаха чудесни. Друга част направих с локум, орех и една стафидка - тези са ни любими :)). Може също така да импровизирате и да ги направите с плодове от сладко, например от вишни.
Да ви е сладко! Пожелавам на всички весели коледни и новогодишни празници!