Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Бакла - зрънце с много приложения

от Kulinar.bg | 05 юни 2013 Прочитания: 6601 6
Любопитен факт е, че баклата е сурогат на кафето
Източник: Wikimedia Commons

Познавате ли бакла?

 

Подобните на бобовите, само че по-широки, зърна не са толкова разпространени на нашите географски ширини, но не са за пренебрегване.

 

Членът на семейство Бобови може да се открие на териториите на Европа, Азия, Африка и Южна Америка. Любопитен факт е, че баклата е сурогат на кафето.

 

Зърната бакла се похапват, докато са още млади и крехки. Ядивни са и младите листа на растението, които се консумират сурови или приготвени така, както се готви спанак.

 

Зърната могат да бъдат сварени или изпържени, пюрирани или запечени.

 

Знаехте ли, че баклата редовно присъствала в менюто на древните римляни и гърци?

 

Днес е много разпространена в екзотичните кухни на Китай, Малайзия, Колумбия, Тайланд, Гватемала и Перу, където пържената и подправена бакла е популярен снакс.

 

Пюрираната бакла, гарнирана с цикория, пък е типично ястия за областта Пулия в Италия.

 

В китайската провинция Съчуан, баклата се пюрира със соеви зърна и люти чушки, в резултат на което се получава пикантната апетитна паста doubanjiang.


a1025c4f-c5d5-9e7f-aa17-d0ff0537d179

 

В арабските страни бобовото растение се включва в рецепта за закуска, наречена ful medames.

 

Ето тук пък ви очакват вкусна рецепта за пилешко с бакла и бакла с моркови и картофки.

 

 

Още сезонни продукти
Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
Йорданка
09.06.2013 | 13:30
ОБОЖАВАМ БАКЛА АЗ Я ПРИГОТВЯМ ПО СЛЕДНИЯ НАЧИН: БАКЛА ПРЯСНА С ТЕЛЕШКО ИЛИ АГНЕШКО /ОВЧЕ/МЕСО 1ГЛАВА ЛУК ОЛИО,СОЛ ,ЧЕРВЕН ПИПЕР,ТЕЛЕШКИ БУЛЬОН АКО Е С ТЕЛ.МЕСО, БАКЛАТА НАРЯЗАНА ,ВСИЧКО НА СУРОВО /САМО МЕСОТО Е СВАРЕНО ПРЕДВАРИТЕЛНО/ДОБАВЯМ БУЛЬОНА ОТ МЕСОТО И СЛАГАМ ДА СЕ ВАРИ ,10 -20 МУН ПРЕДИ ДА Я ИЗВАДЯ ДОБАВЯМ МЕСОТО И ДОМАТЕН СОК ИЛИ ПРЕСНИ ДОМАТИ НАСТЪРГАНИ И КОПЪР МНОГО КОПЪР ...РАЗМИВАМ 2-3 С.Л БЯЛАО БРАШНО С МАЛКО ВОДА И ДОБАВЯМ В ЯСТИЕТО ..СТАВА ПРЕВЪЗХОДНА БАКЛАТА ТКА ПРИГОТВЕНА..ДА ВИ Е СЛАДКО!
5
Mihaela Angelova
05.06.2013 | 17:05
Отговор на коментар #1 от Ralica Hristova:
и ние , много я обичаме
4
Krasimira Jekova
05.06.2013 | 17:01
много обичам да ям бакла сурова
3
Emnuella
05.06.2013 | 16:40
Отговор на коментар #1 от Ralica Hristova:
Интересно ми е на какво има вкус:)
2
Emnuella
05.06.2013 | 16:39
Не съм опитвала бакла,ще я пробвам.
1
Ralica Hristova
05.06.2013 | 16:37
у дома често ядем яхния от бакла сега :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1