Реших да споделя с вас рецептата, по която семейството ми приготвя баклава - тя е много лесна и винаги става неустоимо вкусна.
Необходими са ви един пакет готови точени кори, каквито продават във всеки магазин. За предпочитане не взимайте замразени кори, тъй като рискувате, когато ги размразите, те да са се слепнали помежду си и да не можете да ги отделите една от друга.
Тъй като тавите обикновено са кръгли, а корите са правоъгълни, обърнете тавата, в която ще приготвяте баклавата наобратно и поставете всички кори, като с нож изрежете корите по ръба на тавата. Така ще получите кръгли листа.
Разтопете 250 грама масло и добавете към него около 50 - 60 грама олио. Тайната на хубавите ястия, както казва майка ми, е в смесването на различни мазнини. Необходима ви е и четка - за мазането на корите, пшеничен грис - около 300 - 400 грама, и средно-смлени орехи - колкото повече, толкова по-добре. Готови сте да започнете.
С четката намажете дъното на тавата с олио и сложете първата кора. Нея намажете отново с четката със сместа от масло и олио. Поръсете с грис. Сложете втората кора и отново намажете със сместа от масло и олио, поръсете с грис.
Следващата кора, намажете с масло и олио и сложете от орехите. Така редувайте корите, като всяка задължително намазвайте със сместа от олио и масло, като където слагате грис, не слагайте орехи и обратно. Грис се слага, за да се разделят корите и да не се слепне баклавата, а да се отдели всяко листенце от другото, отделно от това е и много, много вкусно. Изрезките от корите наредете също като отделни листа в средната част на баклавата.
Когато наредите всички кори, намажете и последната кора и я нарежете, преди да я сложите да се пече. Традиционно, може да я нарежете на ромбчета (първо на 8 триъгълника и после всеки с напречни линии на ромб, за да се получи слънце). Остатъкът от разтопеното масло и от олиото разпределете в нарязаната баклава. Изпечете на 180 С във фурната.
Имайте предвид, че корите са много фини и горната кора бързо ще изгори, като в същото време средните листа ще останат недопечени и сурови, затова покрийте баклавата с фолио и първоначално я печете така, а едва 15-20 минути по-късно, махнете фолиото. Печенето отнема около 40 минути.
След като извадите изпечената баклава, я оставете да изстине. Правилото при баклавата е топъл сироп - студена баклава. Когато баклавата изстине, е време да се приготви сироп. Пропорцията е 3:2 захар:вода. Тоест, три чаши захар към 2 чаши вода. Добавете и ванилия за аромат и оставете на котлона, докато се стопи захарта. Залейте баклавата с топлия, но не още врящ сироп, и я оставете да се поеме цяла нощ сиропа. Никога не слагайте в баклавата печени ядки, а задължително сурови - ядките също ще се пекат заедно с баклавата и вече печените може да прегорят.
Бон апети!