Крушите се почистват и нарязват на малки кубчета и се посипват и овалват в кафявата захар (пудра по желание).
Замесва се меко тесто от брашното, прясното мляко, яйцата, оцета, солта, бакпулвера и олиото. Прави се на руло и се разделя на 21 части.
От всяка част се прави тънка кора с големината на чиния (около 1 педя). Разделят се на три групи с по седем кори.
Започва се с първата група - слага се първата кора на кухненския плот, ръси се с царевично нишесте, слага се друга върху нея, пак нишесте и така всичките седем, след което се разточват на една голяма кора с диаметъра на тавата.
Намаслява се дъното на тава (38-40 см), слага се голямата кора, поръсва се с орехите и половината от крушите.
Действието се повтаря с останалите две групи – кора, нишесте, кора... Точи се на една голяма и се слага върху долната в тавата, поръсва се пак с орехи и круши.
Следва третата група, процедурата е същата. Разточват се на една голяма кора, която се слага в тавата.
Нарязва се и се залива с разтопеното масло, поръсва се по желание с филирани бадеми и се пече до златисто на 170 С.
Приготвя се сироп от захарта и водата, като заври се добавя коняка. С този сироп се залива изстиналата баклава.
Оставя се за няколко часа да поеме сиропа, консумира се добре охладена.