Киселото мляко се разбърква със содата, добавят се захарта и яйцето и се разбърква.
Прибавя се брашното (една чаша и още малко отгоре).
Ябълката се настъргва на ренде, леко се отцежда от сока, смесва се с канелата и се добавя към кексовата смес.
Локумът се нарязва на малки парченца и се прибавя към сместа. Две от корите се намазват с малко от разтопеното масло и се слагат една върху друга.
Поставят се няколко лъжици от плънката по цялата кора и се завиват на руло, така се прави с всички останали кори. Нареждат се в намаслена тава, нарязват се на парчета и се поръсват с останалото масло, но може и с олио.
Печем за 20-25 мин в загрята фурна 180 C, докато се зачерви. Сварява се сиропа от водата, захарта (2 ч.ч.), ванилията и с него се заливат студените баклави.
Преди поднасяне, поръсих с кокос. Сочна и много вкусна! Да ви е сладко!