Българската кухня се радва на много интересни рецепти, няма спор.
Една от тях е балсуджукът, или мъстеницата, както още се нарича.
Не можем да се ангажираме с точно определяне на "месторождението" на десерта, тъй като на някои места се среща като сливенски, на други като асеновградски специалитет.
Но това не е същественото, нали така. Важен е вкусът. А той определно се запомня.
Балсуджукът се прави от сурови орехи, гроздов сок (шира) и захар. Може би в годините, когато се е "родил" десертът, захарта не е била най-честият продукт на масата на дедите ни.
Но днес мъстеницата се прави с подсладител. Вероятно, за да се избегне резливият й вкус, получен от гроздето. Но ако харесвате подобна комбинация на грозде и ядки, то това е вашият десерт.
А и от друга страна можете да го приготвите с децата, на които също ще бъде интересно, а и от възпитателна гледна точка си е доста добре.
Ето точно как се прави балсуджук (мъстеница)
Необходими продукти:
1 ½ – 2 кг грозде, или гроздов сок (шира), в моментите, когато се вари вино и разполагаме с него
1 чаена чаша захар
1 пакетче нишесте
1 лъжичка лимонтузу
1 чаша орехови ядки
Начин на приготвяне:
Ако използвате грозде, го пасирайте и прецедете в гевгир. Ако имате гроздов сок, още по-лесно.
Сложете захарта в нишестето и разбъркайте с малко сок, колкото да се разтворят.
Сварете всички продукти заедно, да се получи гъст крем.оставете да се охлади.
Нанижете орехите на конец.
След това идва моментът, в който могат да участват и децата. Ореховият наниз се потапя в гроздовия сок, оставя се да изсъхне за малко. След това се потапя отново и се оставя да изстине.
Можете да направите няколко ниназа, всичко зависи от това колко сок имате. Затова е добре да подготвите повечко орехи, за да не ви остава сок.
След това мъстеницата се оставя на сухо и проветриво място да изсъхне добре, като преди това се поръсва с пудра захар или нишесте.
На вид напомня малко на локум, в който има цели орехи. Но далеч не е същото на вкус. Опитайте тази рецепта, различна и вкусна.
За любителите на българските рецепти, предлагаме и още една - пестил.