Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Балсуджук (мъстеница) - десерт по нашенски

по статията работи: | 25 ноември 2018 Прочитания: 10053
Вкусна комбинация на грозде и орехови ядки
Балсуджук (мъстеница) - десерт по нашенски
Източник: Булфото

Българската кухня се радва на много интересни рецепти, няма спор.

 

Една от тях е балсуджукът, или мъстеницата, както още се нарича.

 

Не можем да се ангажираме с точно определяне на "месторождението" на десерта, тъй като на някои места се среща като сливенски, на други като асеновградски специалитет.

 

Но това не е същественото, нали така. Важен е вкусът. А той определно се запомня.

 

Балсуджукът се прави от сурови орехи, гроздов сок (шира) и захар. Може би в годините, когато се е "родил" десертът, захарта не е била най-честият продукт на масата на дедите ни.

 

Но днес мъстеницата се прави с подсладител. Вероятно, за да се избегне резливият й вкус, получен от гроздето. Но ако харесвате подобна комбинация на грозде и ядки, то това е вашият десерт.

 

А и от друга страна можете да го приготвите с децата, на които също ще бъде интересно, а и от възпитателна гледна точка си е доста добре.

 

Ето точно как се прави балсуджук (мъстеница)

 

Необходими продукти:

 

1 ½ – 2 кг грозде, или гроздов сок (шира), в моментите, когато се вари вино и разполагаме с него

 

1 чаена чаша захар

 

1 пакетче нишесте

 

1 лъжичка лимонтузу

 

1 чаша орехови ядки

 

Начин на приготвяне:

 

Ако използвате грозде, го пасирайте и прецедете в гевгир. Ако имате гроздов сок, още по-лесно.

 

Сложете захарта в нишестето и разбъркайте с малко сок, колкото да се разтворят.

 

Сварете всички продукти заедно, да се получи гъст крем.оставете да се охлади.

 

Нанижете орехите на конец.

 

След това идва моментът, в който могат да участват и децата. Ореховият наниз се потапя в гроздовия сок, оставя се да изсъхне за малко. След това се потапя отново и се оставя да изстине.

 

Можете да направите няколко ниназа, всичко зависи от това колко сок имате. Затова е добре да подготвите повечко орехи, за да не ви остава сок.

 

След това мъстеницата се оставя на сухо и проветриво място да изсъхне добре, като преди това се поръсва с пудра захар или нишесте.

 

На вид напомня малко на локум, в който има цели орехи. Но далеч не е същото на вкус. Опитайте тази рецепта, различна и вкусна.

 

За любителите на българските рецепти, предлагаме и още една - пестил.

Рейтинг: 3 / 5 , 2 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...