Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Бананова торта (Пламена)

8
Бананова торта (Пламена)
Източник: Пламена Евтимова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Националност:българска кухня
Рейтинг: 5
(базиран на 5 отзива)
време
90 мин.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Блат: 6 яйца се разбиват с миксер, заедно с 1.5 ч.ч. захар до побеляване. Прибавя се 1.5 ч.ч. брашно.

  • 2

    Сместа се разделя в 2 купички по равно, като в едната се прибавя 1 ванилия, а в другата - 1 с.л. какао.

  • 3

    Изпичат се 2 блата в намазана и покрита с хартия за печене форма за торта с диаметър 26-28 см. Блатовете се пекат в загрята първоначално на 300 градуса фурна, до порозовяване и след това на 200 градуса, като се покриват с хартия, за да не прегорят.

  • 4

    Пекат се 15-20 минути, като готовността им се проверява с клечка. Изпечените блатове се оставят да изстинат.

  • 5

    Сироп: Приготвя се захарен сироп, като 2 ч.ч. вода се загряват и към тях се прибавя 1 ч.ч. захар до разтопяване. Вместо така приготвения сироп може да се използва сок от компот (от праскови или друг по желание).

  • 6

    Крем: 1 пакетче нишесте (за предпочитане бананово) и 5 с.л. брашно се разтварят в малко вода или прясно мляко и се добавят към 1 лъжица врящо подсладено прясно мляко при непрекъснато бъркане.

  • 7

    Кремът се вари до сгъстяване, след което се сваля от огъня и към него се добавя 1 пакетче краве масло.

  • 8

    Сглобяване на тортата: В поднос се слага единият блат (вече изстинал) и се сиропира с половината от сиропа (също изстинал). Намазва се с част от топлия крем, върху който плътно се подреждат нарязани на кръгчета банани.

  • 9

    Бананите също се покриват с крем и след това се слага втория блат, който също се сиропира и се намазва с крем. Тортата се украсява с плодове, орехи, настърган шоколад и др., по желание.

продукти
Коментари(8)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
8
Violeta
12.04.2013 | 10:40
Изглежда много вкусна,ще я пробвам:)
7
Отговор на коментар #6 от Sonya Donikyan:
Захарта е 2.5 ч.ч., ако се сиропира със сок от компот, или 3.5 ч.ч., ако се прави захарен сироп.
6
Sonya Donikyan
29.01.2013 | 21:15
Отговор на коментар #1 от gabriela gabrielova:
извинете ,а колко е захарта-3 или 6 ч.ч.
5
Отговор на коментар #4 от Катерина Бъкличарова:
Грешката е моя - 1 литър е млякото. Опитах да го коригирам, ама нещо не се получава
4
Нещо не разбирам тази част: "1 пакетче нишесте (за предпочитане бананово) и 5 с.л. брашно се разтварят в малко вода или прясно мляко и се добавят към 1 лъжица врящо подсладено прясно мляко при непрекъснато бъркане." Изстина ли е, че се добавят към 1 лъжица врящо мляко? Само една лъжица?
3
kalinka kalinkova
24.01.2013 | 11:24
Добро изкушение.
2
тихомира илиева
23.01.2013 | 15:01
Става хубава.
1
gabriela gabrielova
23.01.2013 | 11:19
Изглежда вкусна.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...