Булгурът се запарва в гореща вода и след като набъбнесе отцежда
Нарязания на парченца праз се задушава в растителната мазнина и малко вода
Смесват се булгура, праза и натрошеното сирене
Сместа се залива с 2 и 1/2 ч.ч. топла вода и се отстранява от огъня
От брашното, сол на вкус и хладка вода се омесва тесто, от което се разгточват 10-12 тънки кори за баница
Отделят се две от корите, а другите се запичат една по една върху нагорещена плоча и се увиват в кърпа
В тава, намазана с мазнина се слага една от незапечените кори и върху нея се нареждат запечените кори, като се ръсят с плънката (т.4)
Най-отгоре се слага втората незапечена кора
Баницата се пече в умерена фурна
Като добие златист цвят баницата се поръсва с вода и част от разтопеното масло и се пече още няколко минути
След изваждането й от фурната баницатасе намазва с останалото масло и се покрива с кърпа за да омекне.