Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Бейгъл: Изненадващата история на един скромен хляб

по статията работи: | 26 ноември 2013 Прочитания: 5836 2
Един геврек, който ни отвежда в Полша отпреди няколко века
Бейгъл: Изненадващата история на един скромен хляб
Източник: Thinkstock / Guliver

Макар и да не е българска рецепта и да не се среща на много места у нас, бейгълът е сред онези печива, които печелят вниманието с приятния си, различен вкус. И с факта, че от тях стават страхотни сандвичи!

 

Винаги съм предполага, че бейгълът, тъй като е особено разпространен и почитан на територията на Северна Америка, е кулинарна творба на Новия свят. Историята му обаче далеч не е толкова нова... Нито толкова кратка!

 

Оказва се, че бейгълът се е търкалял наоколо стотици години подред. Откъде обаче е започнало всичко?

 

Тук историците не са на едно мнение, тъй като има много теории за произхода на думата бейгъл (bagel).

 

Етимология на думата

 

На германския език Идиш, използван от около 4 милиона евреи, се е наричал beygel, на среден горногермански - bouc, на старонемски - boug. Всички тези думи означават пръстен или гривна. Друг вероятен произход е думата bügel, с която наричали кръглия хляб.

 

Важно е да се отбележи, че рождената дата на бейгъла е поне отпреди 600 години, вероятно и повече. Основната версия, която всъщност е подкрепена с достатъчно факти, ни отвежда в Полша.

 

История на бейгъла – германците, поляците и евреите

 

Има един автор, който посвещава цяла книга на богатата и наситена с много социално-политически нюанси история на бейгъла – Мария Балинска (Maria Balinska). В изданието The Bagel: the Surprising History of a Modest Bread, сиреч "Бейгълът: Изненадващата история на един скромен хляб", тя споделя с читателя няколко теории. Първото й предположение гласи, че кръглият хляб с дупка е пристигнал в Полша от Германия заедно с миграционния поток от 14 век.


По това време, претцелите също набират скорост и започват да се правят в манастирите, като обреден хляб. Вярва се, че, веднъж навлезли в Полша, претцелите придобиват кръгла геврековидна форма и местните започват да ги наричат obwarzanek. Писмени доказателства за тяхното първоначално производство датират от 14 век.


Пресни бейгъли в Монреал. Източник: Wikipedia

 

Заедно с германците обаче има още един народ, който поема към Полша – еврейския. По това време приготвянето на хляб било забранено за евреите. Тази забрана се кореняла в разбирането, че на тях, като на врагове на Църквата, трябва да им бъде забранено да имат какъвто и да е допир с хляб, заради свещената връзка между тестеното изделие и Исус. Ето защо срещу евреите често имало официални закони, които им забранявали да пекат хляб с комерсиални цели.

 

Това обаче започва да се променя в периода 1569–1795, когато Полша е вероятно най-свободната за онова време територия в Европа. Тук започват да царуват разбирателство и образованост, а самите поляци се самооценявали като "народът на свободните хора". Точно в тази времева отсечка, която няма да описвам с исторически детайли, настроението към евреите драстично се променя и те масово започват да се издържат с пекарство на тестени изделия, включително бейгъли.

 

Бейгълите и САЩ

 

Представете си, че към днешна дата в САЩ се купуват много повече бейгъли, отколкото понички. Май рекламният слоган на един от най-големите производители на донъти в САЩ – Америка се изхранва с понични (America runs on donuts) – е далеч от истината.

 

Бейгълите пристигат в Щатите заедно с полския пекар Хари Лендер, който през 1927 година пристига в Ню Хейвън, Кънектикът. И прави нещо революционно - отваря първата фабрика за бейгъли. Неговата компания се счита въобще за първата, която започва да произвежда замразени гевречета, за да снабдява с тях супермаркетите. И ето го и началото на бейгъл манията!

 

Тъй като в България напоследък навлизат все повече и повече "външни" рецепти, бейгъли могат да се открият в менютата на кафетерии и пекарни. В това няма нищо лошо – който е хапвал бейгъл, знае колко вкусен е той! Още повече, може да бъде приготвен и в домашни условия.

 

Предлагам ви една чудесна рецепта за бейгъл, за да се убедите сами във вкусовите му качества! Скоро очаквайте и историята на претцела, а ако ви се чете за нещо по-българско – очаквам предложенията ви за тема! Можете да ми ги подшушнете на страницата на Кулинар във Фейсбук.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
M-Computers Veliko Tarnovo
26.11.2013 | 23:56
това се наричало в миналото семитчета
1
Margaritka
26.11.2013 | 16:37
НИкога не съм яла такива питки :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...