Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Беконът - най-зарибяващият месен деликатес

по статията работи: | 16 декември 2013 Прочитания: 2867 1
Без него английската закуска няма да е същата
Беконът - най-зарибяващият месен деликатес
Източник: Thinkstock / Guliver

Беконът е един от най-любимите световни деликатеси от свинско месо.

 

Той присъства активно в т.нар. английска закуска, а и в много месни рецепти с идеята за шпиковане, в които основното месо позволява да бъде увито грижливо в слайз бекон. За повече аромат и плътност на вкуса!

 

Вероятно на мнозина е познат цитата на американския колумнист Дъг Ларсън: "Продължителността на живота щеше значително да нарасне, ако зеленчуците ухаеха толкова хубаво, колкото беконът."

 

Който веднъж е усетил аромата на хрупкавия бекон, пеещ в тигана, той знае колко бързо и рязко нараства апетита и стръвността. (Разбира се, изключвам веганите и вегетарианците, които така или иначе няма какво да правят в тази статия.)

 

Производство и видове бекон

 

По определение и ако е произведен така, както повелява стандарта, беконът е осолено или осолено и пушено свинско месо със сланина. То "идва" от специално отглеждани млади прасета. Производството му изисква първоначална обработка с голямо количество сол, в резултат на която се получава т.нар. пресен бекон, познат и като "зелен" бекон.

 

Този бекон може да бъде изсушаван в продължение на седмици или месеци на студено, или да бъде сварен или опушен. И пресният, и сушеният бекон обикновено претърпяват някаква термична обработка, преди да бъдат похапнати. Вареният бекон може да се консумира директно, но обикновено и той преминава през кулинарни препяствия.

 

Кой ще занесе бекона у дома?

 

Малко вероятно е да сте чували фразата "да отнесеш бекона у дома". Тя е употребена за първи път през 12 век в Англия по отношение на хармонията в брачния съюз. И някои религиозни съображения, свързани с послушността на съпруга.

 

Всичко се случва в града Дънмоу, Есекс. Местната църква обещава парче бекон на всеки мъж, който може да се закълне пред Бог и паството, че не е спорил с жена си година и един ден. На съпруга, способен да отнесе бекона у дома, се гледа с висока почит заради послушността, самоконтрола и търпението. Както и заради способността да поднесе английска закуска!

 

Източник: Wikipedia

 

Традицията в Дънмоу, който вече се нарича Грейт Дънмоу (great – голям, велик), се спазва до ден днешен. Разбира се, самата фраза "да отнесеш бекона у дома" впоследствие добива чисто икономически характер и се отнася за този, който изхранва семейството.

 

Още любопитни факти за бекона

 

На немски, беконът носи звучното наименованието Frühstücksspeck.

 

В САЩ всяка година се произвеждат повече от 9 милиона кг бекон. А 70% от бекона в САЩ се похапва именно на закуска.

 

Беконът е силно наркотична храна, т.е. храна, към която се пристрастяваш, заради умами (петия вкус), който се съдържа в него.

 

Беконът е любим за овкусяване на редица продукти на хранително-вкусовата промишленост – от сладолед, до продукти, които са предназначени за вегетарианци. Например т.на.р baconnaise (майонеза с вкус на бекон).


Малко рецепти с бекон


Беконът е идеален за всякакъв тип ястия. За този факт свидетелстват разнообразните рецепти с месния деликатес, които ще откриете в Kulinar.bg. Вече споменах английската закуска, която не може без бекон.


Подобна на нея е ирландската, както и американската. За една стабилна ирландска закуска ще ви трябват към 300 грама бекон, а как да си я приготвите, научете от ето тази рецепта.


Друга рецепта, която традиционно се приготвя с бекон, са Яйца Бенедикт. Малко по-сложна е, но си заслужава!


За почитателите на вкусните хапки и разядки, предлагам чудесната рецепта за бекон с кестени на Люба Грънчарова.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
работната пчела
16.12.2013 | 16:23
тя английската закуска е много сериозна :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Плачът е за обикновените жени. Красивите жени просто отиват на шопинг." Оскар Уайлд
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...