Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Бирена мая - неизвестни факти

по статията работи: | Прочитания: 3728 1
Мощно средство за отслабване и разкрасяване
Бирена мая - неизвестни факти
Източник: sxc.hu

Бирената мая съпътства човечеството от векове наред. Маята – група едноклетъчни плесени, които разграждат захарта на алкохол и отделящи се молекули въглероден двуокис.

 

Макар не всички видове мая да са полезни, а някои дори да причиняват инфекции у човека, бирената мая - Saccharomyces cerevisiae ("сладка плесен"), служи на хората от праисторически времена да си правят хляб и напитки. За това сочат ранни изследвания за пивоварство в древния Шумер.


Производството на алкохол се усъвършенства в Египет, по-късно достига и до Европа, макар познанията за ферментация да са били минимални. Никой все още не е схващал, че маята се състои от живи организми.


В Париж през 17 век печенето на франзели се е смятало за светотатство, именно заради втасването. Маята е била на почит заради способността й да причинява ферментация в храни и напитки, но в най-общи линии, хората са познавали и здравословния й ефект.


В средните векове, хората са давали на бебетата утаената в бирата мая за здраве.


Полезните свойства на маята се научно регламентирани от диетоложката Дейвис през 50-те години на 20 век: " Маята почти не съдържа мазнини, скорбяла или захар, прекрасните й белтъчини полепват по ребрата ви, задоволяват апетита, засилват базисния ви метаболизъм и ви дават енергия да свалите излишните килограми".



Едни от най-важните вещества, съдържащи се в маята са витамини от група В, сред които рибофлавин, тиамин, фолиева киселина. Маята е добър източник на желязо, мед, цинк, калий, хром и магнезий.


Ако не ви се яде мая, наред с всички вътрешни ползи, тя може да ви послужи и като крем за лице. Според изследвания, направени в Мюнхенския университет, кремовете, съдържащи мая, са ефикасно средство против акне.


80 на 100 от участниците в изследването отбелязват подобрение след петмесечна употреба.


Още интересна информация можете да намерите в книгата "Тайните на хората, които никога не боледуват" на издателство "Colibri".

 

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Galia Ivanova
07.05.2013 | 16:02
аз съм чувала че бирената мая е за напълняване,моя приятелка беше много слаба й я препоръчаха да качи няколко килограма.тези факти които прочетох са много интересни
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
По време на изпит по кормуване: - Достатъчно, госпожо, вие не издържахте изпита! - Но аз още не съм започнала?! Даже не съм хванала...