Бирената мая съпътства човечеството от векове наред. Маята – група едноклетъчни плесени, които разграждат захарта на алкохол и отделящи се молекули въглероден двуокис.
Макар не всички видове мая да са полезни, а някои дори да причиняват инфекции у човека, бирената мая - Saccharomyces cerevisiae ("сладка плесен"), служи на хората от праисторически времена да си правят хляб и напитки. За това сочат ранни изследвания за пивоварство в древния Шумер.
Производството на алкохол се усъвършенства в Египет, по-късно достига и до Европа, макар познанията за ферментация да са били минимални. Никой все още не е схващал, че маята се състои от живи организми.
В Париж през 17 век печенето на франзели се е смятало за светотатство, именно заради втасването. Маята е била на почит заради способността й да причинява ферментация в храни и напитки, но в най-общи линии, хората са познавали и здравословния й ефект.
В средните векове, хората са давали на бебетата утаената в бирата мая за здраве.
Полезните свойства на маята се научно регламентирани от диетоложката Дейвис през 50-те години на 20 век: " Маята почти не съдържа мазнини, скорбяла или захар, прекрасните й белтъчини полепват по ребрата ви, задоволяват апетита, засилват базисния ви метаболизъм и ви дават енергия да свалите излишните килограми".
Едни от най-важните вещества, съдържащи се в маята са витамини от група В, сред които рибофлавин, тиамин, фолиева киселина. Маята е добър източник на желязо, мед, цинк, калий, хром и магнезий.
Ако не ви се яде мая, наред с всички вътрешни ползи, тя може да ви послужи и като крем за лице. Според изследвания, направени в Мюнхенския университет, кремовете, съдържащи мая, са ефикасно средство против акне.
80 на 100 от участниците в изследването отбелязват подобрение след петмесечна употреба.
Още интересна информация можете да намерите в книгата "Тайните на хората, които никога не боледуват" на издателство "Colibri".