Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Бланширане

по статията работи: | Прочитания: 8782
Кипвате вода, поставяте продукта, вадите, охлаждате
Бланширане
Източник: Thinkstock / Guliver

Топлинна обработка на продукти с цел последващото им консервиране или използване в приготвянето на ястия. 


Извършва се като в затоплена до точка на кипене вода (в някои случаи с добавени сол, оцет и/или др.) се поставят продуктите (зеленчуци, плодове или гъби), които след две до пет минути се изваждат и обливат със студена вода, за да изстинат.


Причините да се извършва бланширане може да бъдат свързани с желание да се отделят обвивките на плодове или зеленчуци с по-тънки кори/люспи; да се придаде свежест на цвета на продукта; да се получи хрупкава коричка при приготвянето; да се подготвят продукти за съхранение във фризер и др.


До бланширане се прибягва и когато искаме на по-късен етап да готвим заедно различни по вид продукти, които изискват различно време, за да се сварят/изпекат/задушат добре.


Най-често това се случва в ресторантите. Продуктът, който би станал готов за по-дълго време, се бланшира. Така, когато някой си поръча конкретно ястие с този продукт, ще е сигурно, че поръчката ще е готова за определен брой минути, тъй като изходните съставки са подготвени.


Когато бланшираме с цел последващо замразяване, процедурата се прави, за да се избегне покафеняването на прибраните във фризера продукти.


Възможно е и бланширане с мазнина. Такова обаче се прилага много по-рядко. Един от случаите е при приготвянето на пържени картофи. Идеята е, че в процесът на бланширане картофът става почти готов, а последващото пържене оформя вкусна, хрупкава и лесно отделяща се коричка. 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D