Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Борш чорба - руският вкус

по статията работи: | 07 януари 2014 Прочитания: 9603
Една рецепта с вековни традиции
Борш чорба - руският вкус
Източник: Thinkstock/ Guliver

Има някои рецепти в родната ни кухня, които толко трайно са се настанили, че дори започваме да мислим за тях като наши си, традиционни ястия.

 

Веднага се сетихте, може би, за спора относно кулинарната идентичност на мусаката.

 

Но когато стане дума за борш чорба, не може да се говори за спорове. Чорбата е традиционно руско ястие, но определено е една от онези силно навлиезли рецепти, за които стана дума в началото.

 

Моят личен спомен с тази чорба е нейното постоянно присъствие в обедното меню в училищния стол, но това е предмет на друг разказ, да не се отвличаме от темата. Руският борш има червеникав цвят, дори с лилав оттенък.

 

Рецептата е на почит и в Украйна, но това не ви изненадва особено, нали.

 

Далеч, погледнато назад във времето, зеле и цвекло са се отглеждали в Древен Рим, точно за тази цел – супа, което навежда на мисълта, че рецептата идва оттам. Но други източници сочат, че днешният борш се е "зародил" като рецепта, някъде през 15 век.

 

Една от най-популярните версии е тази, че борщ чорбата е сготвена за първи път от казаците (славяноезична група, населявала степите на Източна Европа). Историята разказва, че за да се изхранят войните от племето се е събирало всичко, което е годно за консумация и се е превръщало на супа. Така се е родила и борш чорбата. Или поне според тези легенди.

 

Цвеклото е основната съставка от класическата рецепта за борш чорба, на кеото се дължи и червеният цвят на чорбата. Всяка руска домакиня приготвя чорбата по свой начин, предавайки рецептата на поколенията. Но две неща са задължителни за традиционния борш – червеният цвят и оранжевия слой мазнинка на повърхността на супата. Казват, че истинският борш е още по-вкусен на следващия ден от приготвянето.

 

Освен цвекло, в рецептата се слагат зеле, картофи, лук, моркови, домати, чесън, свински ребърца и най-важното – бекон.

 

В някои руски региони дори си правят основен сос за приготвянето на борш през цялата година. По желание можете да сервирате борш чорбата с малко заквасена сметана и няколко парченца пресни зеленчуци, съобразени с вкуса ви.

 

 

За вегетарианците също има варианти на чорбата. Те се базират на домати или спанак.

 

Към чорбата се добавят чесън, лук и черен пипер. Всички тези съставки са помогнали на руския народ във времената на масови епидемии, заради витамините и хранителните стойности на продуктите.


Kulinar.bg естествено ще ви предложи рецепта за борш чорба, която да си приготвите при първия удобен случай.

 

Рейтинг: 4 / 5 , 2 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!