Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Братвурст - първенецът сред надениците

по статията работи: | 20 октомври 2023 Прочитания: 5671
Гордостта на Германия
Братвурст - първенецът сред надениците
Източник: Thinkstock/ Guliver

И у нас наденицата е на почит, но има един народ, който се слави с любовта си към различните видове наденички.

 

Може би се сетихте вече, че това са германците. Те са пословични с вкусните си наденички, които можете да хапнете с топло хлебче, да си топнете едно солидно парче в любим сос или горчица. Опциите са много наистина.

 

Една от любимите наденички на германците е братвурстът. Традиционно името на този колбас се свързва с наденица, направена от свинско месо, грилована или пържена на тиган.

 

Както повечето рецепти, така и тази за приготвянето на популярната наденичка, е различна във всеки регион на страната. Но и в тази борба за кулинарна уникалност има известен чар.

 

Някои братвурстове се продават сурови, други варени. Важно е да знаете това, за да се ориентирате как да ги приготвите по правилния начин. Най-полулярният начин за предлагане на братвурст е варен. Така срокът на годност е по-голям, а и са по-лесни за гриловане.

 

Цветът им е сив, а консистенцията гъста. Тези наденички са напълно сготвени. Много набързо можете да ги пуснете в тигана или на грила, да покафенеят, и са готови за хапване.

 

Суровите братвурстове са розови на цвят. Директното им гриловане изисква умения, защото те трябва да са напълно сготвени отвътре и да не са изгорели отвън. Препоръчваме 5-10 минути да поседят в гореща вода, но не вряща, и тогава да се пристъпи към грила или тигана.

 

 Снимка: Thinkstock/Guliver

 

Както вече стана дума, всеки регион на Германия има свой вариант на братвурст.

 

Кобургер братвурст в Кобург, Бавария. Той се прави с 15% телешко или говеждо месо. Подправя се със сол, пипер, индийско орехче и лимонени кори.

 

Нюрнбергер ростбратвурст е малка, тънка наденичка, традиционно приговяна в Нюрнберг. Дълга е около 8-10 см и тежи едва 30-тина грама.

 

Вюрцбургер братвурст, също носи името на града, където е "изобретен". Различното тук е, че съдържа и вино в състава си.

 

Тъй като едва ли можем да поберем всички видове братвурст в тази статия, ще спрем дотук. Дори и да имат различия, едно ги обединява – всички варианти са много вкусни.

 

Мислейки за тези апетитни наденички, се сетихме за приветливите коледни базари, придружени с вкусно хапване.

 

Какво ще кажете за един братвурст с малко кисело зеленце? Ние нямаме търпение да похапнем. Естествено не е нужно да чакаме Коледа, можем да го сторим още сега.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D