И у нас наденицата е на почит, но има един народ, който се слави с любовта си към различните видове наденички.
Може би се сетихте вече, че това са германците. Те са пословични с вкусните си наденички, които можете да хапнете с топло хлебче, да си топнете едно солидно парче в любим сос или горчица. Опциите са много наистина.
Една от любимите наденички на германците е братвурстът. Традиционно името на този колбас се свързва с наденица, направена от свинско месо, грилована или пържена на тиган.
Както повечето рецепти, така и тази за приготвянето на популярната наденичка, е различна във всеки регион на страната. Но и в тази борба за кулинарна уникалност има известен чар.
Някои братвурстове се продават сурови, други варени. Важно е да знаете това, за да се ориентирате как да ги приготвите по правилния начин. Най-полулярният начин за предлагане на братвурст е варен. Така срокът на годност е по-голям, а и са по-лесни за гриловане.
Цветът им е сив, а консистенцията гъста. Тези наденички са напълно сготвени. Много набързо можете да ги пуснете в тигана или на грила, да покафенеят, и са готови за хапване.
Суровите братвурстове са розови на цвят. Директното им гриловане изисква умения, защото те трябва да са напълно сготвени отвътре и да не са изгорели отвън. Препоръчваме 5-10 минути да поседят в гореща вода, но не вряща, и тогава да се пристъпи към грила или тигана.
Снимка: Thinkstock/Guliver
Както вече стана дума, всеки регион на Германия има свой вариант на братвурст.
Кобургер братвурст в Кобург, Бавария. Той се прави с 15% телешко или говеждо месо. Подправя се със сол, пипер, индийско орехче и лимонени кори.
Нюрнбергер ростбратвурст е малка, тънка наденичка, традиционно приговяна в Нюрнберг. Дълга е около 8-10 см и тежи едва 30-тина грама.
Вюрцбургер братвурст, също носи името на града, където е "изобретен". Различното тук е, че съдържа и вино в състава си.
Тъй като едва ли можем да поберем всички видове братвурст в тази статия, ще спрем дотук. Дори и да имат различия, едно ги обединява – всички варианти са много вкусни.
Мислейки за тези апетитни наденички, се сетихме за приветливите коледни базари, придружени с вкусно хапване.
Какво ще кажете за един братвурст с малко кисело зеленце? Ние нямаме търпение да похапнем. Естествено не е нужно да чакаме Коледа, можем да го сторим още сега.