Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Броколи

по статията работи: | Прочитания: 2495
Препоръчителна е кратката температурната обработка
Броколи
Източник: sxc.hu

Броколите, заедно със зелето, китайското зеле, къдравото зеле и карфиола, принадлежат към семейство кръстоцветни. Характерно за представителите на това семейство е наличието на противоракови фитохимикали, известни като изотиоцианати.



Те имат свойството да неутрализират ефекта на карциногените и да улесняват изхвърлянето им от тялото. Различни изследвания демонстрират способността им да спират развитието на туморни клетки и да намаляват размера на вече развити такива.

 

Сред множеството съединения, които допринасят за здравословния ефект на растението, особено внимание заслужават т.нар. индоли. Освен, че имат антиоксидативни и антитоксични свойства, индолите предпазват структурата на ДНК и са в състояние да намалят риска от рак на гърдата.



Наличието на индоли в броколите ги прави особено важни за жените. Естрогенът има 3 основни метаболита – два от тях са карциногенни, а третият има защитни свойства. Индолите спомагат за увеличаване на съотношението на "добрия" естрогенен метаболит спрямо "лошите".

 

Дори и да се абстрахираме от противораковите свойства на броколите, те пак ще останат на челно място в класацията на зеленчуците по хранително съдържание. В 100 гр. броколи се съдържат 3 гр. протеин, 3 гр. фибри, 316 мг. калий, 47 мг. калций, 89 мг. витамин С, както и значителни количества фолиева киселина, бета-каротен, магнезий, фосфор и др. В броколите могат да бъдат открити и суперзвездите на очното здраве лутеин и зеаксантин. Те са част от семейството на каротеноидите и са в състояние да намаляват риска от катаракта и макуларна дегенерация – причина номер едно за загубата на зрение при възрастните.

 

Ядливи са както главата (цветът), така и стеблото и листата на броколи. Добре е външната груба обвивка на стеблата да бъде отстранявана. Броколите могат да бъдат консумирани сурови или сготвени. Препоръчителна е кратката температурната обработка, за да бъдат запазени в максимална степен хранителните вещества.

(Съдействие за материала оказа сайтът
FitWell.bg)

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D