Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Българските суперхрани - супер вкусни и полезни

по статията работи: | 04 март 2013 Прочитания: 3333 2
Това са храни, богати на витамини и минерали
Българските суперхрани - супер вкусни и полезни
Източник: Thinkstock/ Guliver

Здравословният начин на живот, най–обобщено казано, означава здравословно хранене, повишаване на физическата активност, съответно понижаване на стресовите ситуации, и пълноценна почивка.

 

Въпреки че не можете сами да контролирате нивото на стрес в живота, бихте могли да си набавите така важните за организма елементи с помощта на т.нар. "суперхрани". Както знаете, това са храни, богати на витамини и минерали. В последно време се наблюдава обедняване на почвата, което предизвиква и все по–голямата нужда от суперхрани.

 

Редица зеленчуци са загубили напълно някои от свойствата си. Например витамин А липсва в картофите. Пчелният прашец, или българската суперхрана, както още се нарича, е мнодо добре да присъства в менюто, ако се подлагате на детоксикираща диета.

 

Пчелиният прашец подпомага изграждането на костната система, нормализира кръвното налягане, чрез въздействие върху кръвния поток, също така е богат на лецитин, което подпомага масната обмяна и нормализира теглото.

 

Прашецът е богат и на селен, който пък от своя страна действа добре при профилактика на раковите заболявания. Зеленолистните зеленчуци са изключително богати на фитонутриенти, които са смятани за едни от най – мощните антиоксиданти. Храни, наситени с фитонутриенти са спанак, коприва, зеле, магданоз, лапад, киселец, ядките, всички сурови плодове и зеленчуци.

 

Някои предпочитат да си набавят витамини и минерали чрез хапчета, но специалистите съветват да се избягва този метод. За да бъдат пълноценно усвоени от организма, храносмилателната система трябва да е напълно здрава.

 

Ако все пак решите да прибегнете до медикаменти, добре е да знаете, че витамините се приемат сутрин, а минералите - вечер. Ако храните, влизащи в категорията „супер“, не са ви по вкуса и не искате да пиете витамини на хапчета, винаги можете да се обърнете към добре познатия и вкусен мед.

 

Медът е богат на витамини, минерали и аминокиселини, както и на вещества, които действат като антиоксиданти. Медът е изцяло натурален продукт и не съдържа никакви добавки и консерванти.

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
работната пчела
04.03.2013 | 16:18
Обожавам всякакви тревисти растения- спанак,лапад, марули и тем подобни:) Знам за полезните свойства на магданоза, но уви-изобщо не го харесвам! :(
1
Desislava Stoyanova
04.03.2013 | 15:45
определено може да квалифицираме медът като най-полезната храна!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D