Желатинът се накисва в студена вода и се оставя да набъбне.
Сметаната се разбива, като се добавя есенцията цитрус в нея, докато е течна.
Плодовете при мен са през зимния период и използвах портокал, лайм, банани и киви.
Цитрусите и кивито се нарязват на колелца. Използвам лайм, защото много се доближава до аромата и вкуса на есенцията в крема.
Бананите се обелват. Един от тях се нарязва на кръгчета за украсата, а останалите на половина и след това на широки колелца.
Използваме за направата на тортата дълбока купа, която намазваме хубаво с масло или малко вода, след което добавяме прозрачно фолио, като облепваме страните на купата и дъното (целта е по-лесното изваждане на тортата от купата и запазване на целостта й).
Нарязаните на кръгчета плодове се подреждат внимателно по дъното и страните на купата.
Набъбналият желатин разтопяваме на ниска температура на водна баня, след като стане прозрачен го добавяме при сметаната и разбъркваме хубаво, добавяме нарязаните банани и разбъркваме хубаво, за да има навсякъде банани в сместта.
Полученият крем изсипваме внимателно върху наредените плодове и притискаме хубаво, за да не остане въздух.
Готовият блат намазваме със сладкото и захлупваме върху сметановата смес.
Притискаме хубаво блата към сместта. Ако блатът ви се стори сух, можете да го сиропирате с компот, сока от сладкото или просто напръскайте с ром или ликьор.
Оставете тортата да стегне поне 10-20 мин. в хладилник, след което я обърнете в тортена чиния.