На много места в страната Никулден беше отбелязан подобаващо – с рибни трапези, музика и забавления. Във Велико Търново обаче се състоя една от най-интересните атракции.
За поредна година в града имаше лов на живи шарани в надуваем басейн с голи ръце, съобщава Sever.bg. Те бяха подарък от Николай Босилков, рибовъд в село Никюп. В улова се включиха и деца, и момчета, и момичета, които пъргаво се втурваха подир всяка риба.
По регламент всеки желаещ можеше да се включи в надпреварата (а такива не липсваха), като влезе в басейна и за 30 секунди да улови шаран. Наградата за всеки, бе това, което е уловил. Ако за това време не се справи със задачата, си остава само с емоцията от улова.
Често обаче освен риба, победителите си тръгваха и доста поизмокрени от акцията по лов с ръце, но щастливи с придобивката, която обещаха да сготвят за празничната трапеза.
Първият успешен улов, амур, най-голямата риба в басейна бе на 15-годишния Георги Димитров, ученик от Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново.
„Ще я оставя на майка ми да я сготви“, обяви младежът, който и миналата година се справи доста успешно като хвана три екземпляра. Той бе дошъл с приятели за атракцията, но решили, че Георги ще гони рибите и непременно трябва да хване, поне една. „Гоних само амура, друга не исках и за по-малко от 20 секунди я хванах“, похвали се 15-годишното момче. У дома си нямат именник, но семейството ще седне на празничната трапеза, за да почете светеца Николай.
В празничната Никулденска програма пред сградата на общината бе включена и викторина на рибарски и риболовни теми с награди. В нея най-активни бяха малките участници, които се сдобиха с различни риболовни принадлежности. Местни журналистки също показаха завидни умения по темите и си спечелиха също награди.
Великотърновци днес можеха да опитат и от вкусните рибни блюда от никулденската кулинарна изложба-базар. Те бяха приготвени от изтъкнати майстори-готвачи от елитни ресторанти в старата столица, както и от възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм „В. Берон“.
Сред тях пълнен шаран, рибник, пържена риба, както и деликатеси като суши.
„Рибникът се прави с много желание“, поясни кулинарят Детелин Шишков от местен лоби-бар. И разкри рецептата за неговия пълнен шаран. „Първо се прави пълнежът. Той е от ориз, гъби, стафиди, орехи и букет от диви билки като девесил, мащерка, целина. Пълни се в рибата. Добре е тя да е над 2 килограма. След това се приготвя тестото от брашно, яйце, сол, оцет, вода. Обвива се около рибата и се пече близо час и половина и е готов рибникът. Поднася се с бяло вино“, разказа Детелин.
Четири рибника от изложбата-базар Общината ще дари на дом за деца във великотърновското село Балван.
По повод празникът Никулден днес бе отслужена и божествена света литургия от великотърновския митрополит Григорий в църквата „Св. Никола“ в града. Тогава бяха връчени тържествено и дипломите на абсолвенти от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Още новини от Велико Търново и региона – в Sever.bg