Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

В Търново ловиха шарани с голи ръце

по статията работи: | 06 декември 2012 Прочитания: 1985
На празника беше огласена и рецепта за рибник
В Търново ловиха шарани с голи ръце
Източник: Sever.bg

На много места в страната Никулден беше отбелязан подобаващо – с рибни трапези, музика и забавления. Във Велико Търново обаче се състоя една от най-интересните атракции. 


За поредна година в града имаше лов на живи шарани в надуваем басейн с голи ръце, съобщава Sever.bg. Те бяха подарък от Николай Босилков, рибовъд в село Никюп. В улова се включиха и деца, и момчета, и момичета, които пъргаво се втурваха подир всяка риба.

По регламент всеки желаещ можеше да се включи в надпреварата (а такива не липсваха), като влезе в басейна и за 30 секунди да улови шаран. Наградата за всеки, бе това, което е уловил. Ако за това време не се справи със задачата, си остава само с емоцията от улова.

 

Често обаче освен риба, победителите си тръгваха и доста поизмокрени от акцията по лов с ръце, но щастливи с придобивката, която обещаха да сготвят за празничната трапеза.

 

Първият успешен улов, амур, най-голямата риба в басейна бе на 15-годишния Георги Димитров, ученик от Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново.

 

„Ще я оставя на майка ми да я сготви“, обяви младежът, който и миналата година се справи доста успешно като хвана три екземпляра. Той бе дошъл с приятели за атракцията, но решили, че Георги ще гони рибите и непременно трябва да хване, поне една. „Гоних само амура, друга не исках и за по-малко от 20 секунди я хванах“, похвали се 15-годишното момче. У дома си нямат именник, но семейството ще седне на празничната трапеза, за да почете светеца Николай.

 

В празничната Никулденска програма пред сградата на общината бе включена и викторина на рибарски и риболовни теми с награди. В нея най-активни бяха малките участници, които се сдобиха с различни риболовни принадлежности. Местни журналистки също показаха завидни умения по темите и си спечелиха също награди.

 

Великотърновци днес можеха да опитат и от вкусните рибни блюда от никулденската кулинарна изложба-базар. Те бяха приготвени от изтъкнати майстори-готвачи от елитни ресторанти в старата столица, както и от възпитаниците на Професионалната гимназия по туризъм „В. Берон“.

 

Сред тях пълнен шаран, рибник, пържена риба, както и деликатеси като суши.

 

„Рибникът се прави с много желание“, поясни кулинарят Детелин Шишков от местен лоби-бар. И разкри рецептата за неговия пълнен шаран. „Първо се прави пълнежът. Той е от ориз, гъби, стафиди, орехи и букет от диви билки като девесил, мащерка, целина. Пълни се в рибата. Добре е тя да е над 2 килограма. След това се приготвя тестото от брашно, яйце, сол, оцет, вода. Обвива се около рибата и се пече близо час и половина и е готов рибникът. Поднася се с бяло вино“, разказа Детелин.

 

Четири рибника от изложбата-базар Общината ще дари на дом за деца във великотърновското село Балван.

 

По повод празникът Никулден днес бе отслужена и божествена света литургия от великотърновския митрополит Григорий в църквата „Св. Никола“ в града. Тогава бяха връчени тържествено и дипломите на абсолвенти от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Още новини от Велико Търново и региона – в Sever.bg 

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !