Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

В кухнята на Джузепе: Тирамису

по статията работи: | 26 май 2014 Прочитания: 11361 1
За истинските ценители на италиански десерт номер 1
В кухнята на Джузепе: Тирамису
Източник: Мартина Николова/ Kulinar.bg

Разходката ни в кухнята на Джузепе Ломушо продължава.

 

Интересът към най-известния италиански десерт – неповторимото тирамису, е завидно голям по целия свят. И тази тенденция е абсолютно оправдана.

 

След като опитах тирамисуто, приготвено от Джузепе, вече мога да кажа, че познавам истинския вкус на най-култовия италиански десерт. И въобще не преувеличавам с тези си думи.

 

Всяка една хапка от десерта носи истинско удоволствие. За него допринася кофеинът в кафето и какаото, с което щедро се поръсва тирамисуто. Благодарение на него, десертът се превръща в тонизиращо изкушение.

 

Именно затова една от версиите за създаването на рецептата е свързана с репутацията му на десерт-афродизиак.

 

А каква е точната рецепта, която Джузепе сподели с мен, специално за читателите на Kulinar.bg?

 

Има няколко тънкости в приготвянето на крема за ароматното тирамису, които трябва да се спазят. В противен случай, няма да можете да "наградите" вкусовите си рецептори с уникалния вкус на десерта.

 

Започваме с разделянето на жълтъците и белтъците. Важно е да предпазим попадането на жълтък при белтъка, това ще им попречи да се превърнат в "пухкав сняг".

 

И една малка тайна, която не присъства в останалите рецепти, които сме срещали – щипка сол, прибавена към белтъците. Преустановяваме разбиването с електрическия миксер, когато белтъците са толкова гъсти, че при обръщането на купата няма опасност да паднат.

 

В приготвянето на сместа с жълтъците няма специална тайна. Трябва да се разбият заедно със захарта, до степен на пълното й разтваряне. След това се добавя и една от най-важните съставки – маскарпонето. Разбъркването с миксера продължава.

 

Идва ред и на една съставка, която също често се пропуска – сладкарска сметана. Добре е да използваме неподсладена, тъй като в десерта има достатъчно захар. Сметаната, която прави крема още по-ефирен и галещ небцето, се добавя към сместа с маскарпонето.

 

Достигнали до този етап, остава да добавим и белтъците към основната смес за крема. Тук е много важно да знаем, че разбъркването става само и единствено на ръка. И то с бавни, широки движения.

 

Това се прави, за да не позволим на въздуха да излезе от сместа и тя да спадне. Гъстотата, която целим, е средна степен, нито много гъста, нито много течна.

 

Профирността на крема за традиционното тирамису е неговата запазена марка.

 

Дойде моментът, в който се намесва и еспресото, смесено с десертно вино Марсала. Температурата на еспресото не е от толкова съществено значение, може да е топло или студено. Но не горещо, тъй като това ще напои и смачка много бързо бишкотите.

 

Всяка бишкота се топва в еспресото, преди да се сложи в тавата или подноса, в който тирамисуто се нарежда.

 

От снимките ще се ориентирате за самия начин на подреждане на пластовете и оформянето на десерта.

 

Предполагам, че мнозина са на мнение, че тирамисуто е десерт, чието приготвяне не изглежда като висш пилотаж в сладкарството. Но аз определено искам да опровергая това мнение. Няма начин да получите и 50% от уникалния вкус на тирамисуто, ако не спазите рецептата. А тази, която Джузепе предостави за нас, заслужава вниманието ви.

 

Рецепта - Тирамисуто на Джузепе Ломушо

 

Припомнете си и прекрасната пармиджиана ди меландзане.


Източник: Мартина Николова

24368


24367


24331


24370


24332


24369


24333



Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Маргото
26.05.2014 | 19:26
Браво на него!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Живей просто. Обичай щедро. Говори истината. Дишай дълбоко. Прави най-доброто, на което си способен. Остави всичко останало на силите,...
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...