Кухнята на един манастир е тясно обвързана с литургическия цикъл на църквата.
Сигурно знаете, че повечето манастири сами отглеждат храната си в собствена градина. Знаят как да се хранят монасите, спор няма.
Още повече, има манастири, които са с дълговековна история и традиции и пазят невероятни рецепти за приготвянето не само на храна, но и на алкохолни напитки.
Да вземем за пример шампанското. Неговата история буквално ни връща в древността.
Всъщност римляните са първите, които започват да отглеждат лозя в югоизточната част на Франция. Счита се, че този регион бива "култивиран" за първи път около V век.
По-късно, собственици на лозята стават именно църквите и монасите, които започват да произвеждат вино заради Евхаристията. Чудесно оправдание за завишената консумация на вино, с която днес могат да се похвалят във Ватикана!
Само че не за алкохол ще си говорим сега. А за една невероятна разновидност на хляба, която се приготвя в манастирите. Разбира се, говорим за апетитния манастирски хляб, чието ухание и специфична текстура е способно да изкуши и най-големия противник на насъщния.
Няма нужда да споменаваме колко много рецепти за манастирски хляб има. И със сигурност всичките си заслужават! Спряхме се обаче на такава, каквато не изисква майсторски умения в замесването.
Необходими продукти:
1 и ½ ч.ч. топла вода
½ ч.л. сол
¾ с.л. мая
3 и ¼ неизбелено брашно
брашно за поръсване
2 с.л. царевично брашно
пергаментова хартия
Начин на приготвяне:
Смесете водата и солта в голяма купа. Поръсете маята отгоре и оставете да преседи 1-2 минути, след това разбъркайте. Не се притеснявайте, ако не се разтвори напълно.
Изсипете точно 3 и ¼ ч.ч. брашно в купата (използвайте мерителна чаша). С помощта на шпатула разбъркайте хубаво сместа, докато стане еднородна.
Покрийте тестото с прозрачно фолио и го оставете да втаса на стайна температура за 2 часа. Ще удвои или утрои обема си.
Сложете пергаментовата хартия върху дъска за рязане и щедро поръсете с брашно. Извадете тестото от купата, помогнете си с шпатула, и го поставете отгоре.
С добре набрашнени ръце прегънете тестото веднъж, след това още веднъж. Набрашнете и го оформете на топка.
Поръсете друг лист пергаментова хартия с царевично брашно и поставете тестото, обърнато надолу.
Оставете да втаса непокрито за още 40 минути.
Поставете дълбока тава на дъното на фурната, а в средата на горното ниво – плоска, гладка тава. Ако нямате такава, използвайте каквато имате, като просто я обърнете.
10 минути преди тестото да е напълно втасало, включете фурната на 230 С.
Преди да мушнете хляба да се пече, набрашнете леко повърхността му и направете три разреза.
Когато фурната се е загряла, преместете дълбоката тава най-отдолу на фурната, налейте 1 ч.ч. гореща вода.
Поставете тестото, заедно с хартията, върху нагрялата се плитка тавичка и печете 20-25 минути, до образуване на коричка.