Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

В кухнята на манастира: Манастирски хляб

по статията работи: | 28 февруари 2014 Прочитания: 3820
Как да си го приготвите у дома
В кухнята на манастира: Манастирски хляб
Източник: http://natashaskitchen.com/

Кухнята на един манастир е тясно обвързана с литургическия цикъл на църквата.

 

Сигурно знаете, че повечето манастири сами отглеждат храната си в собствена градина. Знаят как да се хранят монасите, спор няма.

 

Още повече, има манастири, които са с дълговековна история и традиции и пазят невероятни рецепти за приготвянето не само на храна, но и на алкохолни напитки.

 

Да вземем за пример шампанското. Неговата история буквално ни връща в древността.

 

Всъщност римляните са първите, които започват да отглеждат лозя в югоизточната част на Франция. Счита се, че този регион бива "култивиран" за първи път около V век.


По-късно, собственици на лозята стават именно църквите и монасите, които започват да произвеждат вино заради Евхаристията. Чудесно оправдание за завишената консумация на вино, с която днес могат да се похвалят във Ватикана!

 

Само че не за алкохол ще си говорим сега. А за една невероятна разновидност на хляба, която се приготвя в манастирите. Разбира се, говорим за апетитния манастирски хляб, чието ухание и специфична текстура е способно да изкуши и най-големия противник на насъщния.

 

Няма нужда да споменаваме колко много рецепти за манастирски хляб има. И със сигурност всичките си заслужават! Спряхме се обаче на такава, каквато не изисква майсторски умения в замесването.

 

Необходими продукти:

 

1 и ½ ч.ч. топла вода

 

½ ч.л. сол

 

¾ с.л. мая

 

3 и ¼ неизбелено брашно

 

брашно за поръсване

 

2 с.л. царевично брашно

 

пергаментова хартия

 

Начин на приготвяне:

 

Смесете водата и солта в голяма купа. Поръсете маята отгоре и оставете да преседи 1-2 минути, след това разбъркайте. Не се притеснявайте, ако не се разтвори напълно.
Изсипете точно 3 и ¼ ч.ч. брашно в купата (използвайте мерителна чаша). С помощта на шпатула разбъркайте хубаво сместа, докато стане еднородна.

 

Покрийте тестото с прозрачно фолио и го оставете да втаса на стайна температура за 2 часа. Ще удвои или утрои обема си.

 

Сложете пергаментовата хартия върху дъска за рязане и щедро поръсете с брашно. Извадете тестото от купата, помогнете си с шпатула, и го поставете отгоре.

 

С добре набрашнени ръце прегънете тестото веднъж, след това още веднъж. Набрашнете и го оформете на топка.

 

Поръсете друг лист пергаментова хартия с царевично брашно и поставете тестото, обърнато надолу.

 

Оставете да втаса непокрито за още 40 минути.

 

Поставете дълбока тава на дъното на фурната, а в средата на горното ниво – плоска, гладка тава. Ако нямате такава, използвайте каквато имате, като просто я обърнете.

 

10 минути преди тестото да е напълно втасало, включете фурната на 230 С.

 

Преди да мушнете хляба да се пече, набрашнете леко повърхността му и направете три разреза.

 

Когато фурната се е загряла, преместете дълбоката тава най-отдолу на фурната, налейте 1 ч.ч. гореща вода.

 

Поставете тестото, заедно с хартията, върху нагрялата се плитка тавичка и печете 20-25 минути, до образуване на коричка.

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...