Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Важно е да закусваме. Още по-важно е какво закусваме

по статията работи: | 02 май 2014 Прочитания: 2862
Защо е добре да закусваме с повече протеин
Важно е да закусваме. Още по-важно е какво закусваме
Източник: Thinkstock/Guliver

Има един куп народни пословици и поговорки, които утвърждават мястото на закуската като най-важно и незаменимо хранене за деня. Науката не е толкова категорична по този въпрос, но редица наблюдения свързват редовното закусване с по-добро здраве.

 

Част от тези ползи се отдават на свойството на закуската да осигурява стабилни нива на кръвна захар през целия остатък от деня, което неколкократно е потвърдено и при експериментални условия. Последният подобен опит предстои да бъде публикуван в The American Journal of Clinical Nutrition1. При неговото провеждане, освен ролята на закуската в контролирането на кръвната захар, е установено и още нещо - че закусването (съпоставено с незакусването) води до завишаване на физическата активност до степен, в която почти всички калории от нея се изразходват.

 

С други думи, въпреки че тя може да доведе до увеличаване на общия енергийния прием за деня, ефектите от нея са такива, че в крайна сметка нямаме напълняване. Свидетелство за това са и резултатите от експеримента в края 6-седмичния период, при които не са отчетени разлики нито в телесното тегло, нито в процента мастна тъкан на участниците.

 

В този ред на мисли не можем да игнорираме и още две нови изследвания, които бяха представени тази седмица на конференцията на American Society for Nutrition's Experimental Biology.

 

Първото от тях2 разглежда как различното съдържание на протеин в първото хранене за деня се отразява на нивата на кръвна захар. Направено е сравнение между три типа закуски - едната е наденичка с яйце, които съдържат 39 грама белтъчини, втората е наденичка с яйце, които съдържат 30 грама белтъчини, а третата е палачинки с мед, които съдържат само 3 грама белтъчини. Съвсем очаквано, първата закуска се отличава с най-добър стабилизиращ ефект върху нивата на серумна глюкоза (или кръвна захар), което е важно за тези от вас, които страдат от редовни спадове в енергията (хипогликемия) и внезапна сънливост през деня.

 

Второто изследване3 е привидно сходно на първото, но има за цел да установи нещо малко по-различно - какъв е засищащият ефект на няколко различни вида стандартни закуски с различно съдържание на протеин. За него са изготвени шест сутрешни блюда, както следва: три менюта от представения по-горе тип "наденички с яйце", съдържащи съответно по 40, 23 и 9 грама протеин, мляко с овесени ядки, съдържащи 8 грама протеин, палачинки с мед, съдържащи 3 грама протеин или нищо.

 

След всяка една от закуските участниците трябва да оценят нивото си на глад на всеки 30 минути в продължение на 4 часа. След изтичането на четирите часа им е сервиран обяд под формата на паста и те са свободни да консумират неограничено количество, докато се заситят.

 

Участниците, консумирали закуската с най-високо съдържание на белтъчини, се отличават с най-ниски нива на глад през 4-те предиобедни часа и с най-малки порции по време на самия обяд. След тях се нареждат консумиралите яйца и наденички с по-ниско съдържание на протеин, закусвалите с овесена каша, палачинки и незакусвалите, в тази последователност.

 

Разбира се, данните от представените тук изследвания в не могат да претендират за "правила" и режимът на хранене на всеки един човек трябва да бъде съобразен с личните му предпочитания и възможности. Но ако приемем, че закуската е важна, трябва да се съгласим, че не по-малко важно е какъв ще бъде нейният състав.


Източници:



1. Betts, J., et al. The causal role of breakfast in energy balance and health: A randomized controlled trial in lean adults. The American Journal of Clinical Nutrition (2014).


2. Leidy H, et al. Acute Effects of High Protein, Sausage and Egg-based Convenience Breakfast Meals on Postprandial Glucose Homeostasis in Healthy, Premenopausal Women. Abstract presented at Experimental Biology, 2014.


3. Karalus, M, et al.The effect of commercially prepared breakfast meals with varying levels of protein on acute satiety in non-restrained women. Abstract presented at Experimental Biology, 2014.

Рейтинг: 4 / 5 , 267 гласa
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Жена и мъж се карат.  Жената: - КАКВО искаш? Мъжът: - Нека си спестим 1 час - напрво ми кажи какво искам...