Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Важно е какво ядем в зависимост от възрастта ни

по статията работи: | 12 ноември 2014 Прочитания: 1789
Вижте храните за вас, според личното ви десетелитие
Важно е какво ядем в зависимост от възрастта ни
Източник: Thinkstock/ Guliver

С напредването на годините ни, мили дами, ние трябва да се замисляме повече за нещата, които слагаме в устата си.

 

Особено, ако начинът ни на живот е супер натоварен.

 

Ето какво трябва да хапваме в зависимост от личното десетилетие, в което се намираме.


От 35 до 45 години

 

Ако сте супержена, с много натоварено ежедневие, това означава, че тялото ви се нуждае от максимално количество хранителни вещества, за да изпълнява пълноценно всичките си функции. Желязо – клетките ни се нуждаят от него за формирането на хемоглобин. Хапвайте червено месо (непреработено), пилешко, пуешко, къдраво зеле, спанак, зеленолистни зеленчуци, соеви зърна, бобови растения. Фибри – броколи, карфиол, артишок, брюкселско зеле, киноа, овесени ядки, ябълки, круши и смокини.


От 45 до 55 години

 

Тук важно е да минимализираме симптомите на менопауза. Това е моментът да се погрижим за здравето си доста сериозно. Полезни мазнини – растителни мазнини, предпазват ни то сърдечно болести и диабет. Омега-3 мастни киселини (намират се в мазните риби) помагат за подобряване на емоционалното състояние. Хапвайте сьомга, орехи, слънчогледово семе, бадеми, маслини и авокадо. Калций + витамин D намаленият им прием може да доведе до болест на костната система. Хапвайте кисело мляко, сирене, броколи и къдраво зеле за калций; сардини за жълтъци витамин D. Излагайте и кожата си за по 15 минути на слънце. От него също получаваме този витамин. 


От 55 до 65 години

 

В тези години се нуждаем от антоцианини. Те помагат за подобряваме на паметта, предпазват от очни проблеми, предпазват от поява на бръчки и дори се свързват с предпазването от някои видове рак. Хапвайте всякакви горски плодове, сини сливи, бобови растения и патладжан. Противовъзпалителните свойства на храните също са важни (не само в тези години) – джинджифил, куркума и зехтин екстра – върджин.

Рейтинг: 5 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !