Каймата е сравнително евтин продукт, който с минимално усилие може да се превърне в едно много вкусно ястие. Има няколко неща, които е добре да знаме за каймата, за да можем да си я ползваме без никакво притеснение.
Дори да е променила цвета си, все още можем да я използваме, ако сме я съхранявали правило и все пак сме спазили датата за максимален срок на годността на самия продукт.
Ако сами ще си мелите месото на кухненския процесор, тогава е добре да сложите месото, нарязано на кубчета, във фризера за 20-30 минути. Няма да са съвсем твърди, но ще са еластични. Това улеснява процеса.
Осолявайте месото преди да го загреете, не преди това. Особено важно е за телешко месо. Ако го направите твърде рано, това ще унищожи протеините на месото и ще го направи твърдо.
Не омесвайте каймата с ръце много дълго, това ще направи каймата твърда и самия продукт (бургер, кюфте, руло) ще е неприятен за консумиране.
Не дръжте вече смляно месо повече от 2 дни в хладилника. Месото да, но самата кайма е добре да се готви веднага след като е направена.
И след толкова приказки за кайма, не можем да ви предложим и най-вкусните рецепти с кайма, които грижливо сме събрали за вас :)