Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Вековната история на марципана

по статията работи: | 30 ноември 2023 Прочитания: 2886 1
Едно от най-вкусните сладки изкушения
Вековната история на марципана
Източник: Thinkstock / Guliver

Много често някои хора определят какаови десерти с ниско качество или съмнителен произход като марципан. Причината за това е, че във времето на комунизъм у нас, марципан се е наричал десерт с твърда какаова маса, наподобяващ шоколад, но с доста по-ниско качество.

 

Но истината е съвсем различна. Няма нищо общо между шоколада и марципана. Съставите на двата десерта са различни, както и технологиите за направата им. Традицията в създаването на марципан може да се проследи векове назад.

 

Простичкият, на пръв поглед, състав се ограничава до захар или мед, смесена с бадемови ядки. Ядките се натрошават със специални валяци, до направата на фина паста. След това се прибавя захар, като колкото повече е количеството й, толкова по-ниско е качеството на марципана.

 

За стандарт е приета формулата 50:50, равни количества захар и бадеми. Както се случва с повечето велики открития, така и произходът на марципана не е категорично назован. Най-разпространена е версията, че вкусната бадемова паста води началото си от Азия.

 

Къде на друго място може да възникне прекрасната идея да се съчетаят сладостта на захарта и аристократичния вкус на бадемовата ядка, освен в Ориента? Италия и Унгария също се борят за правата на създатели на вкусната паста. Най-известният марципан днес е този, произвеждан в Любек (Северна Германия) и Кьонингсберг (историческа столица на Прусия).

 

"Lübeck marzipan" ( марципан, произведен в град Любек) – съдържа 70% бадемова маса и 30% добавена захар. Много често може да се срещнат миниатюрни плодови фигурки, изработени от марципан. Разбира се, той намира широко приложение в сладкарството.

 

Торти за различни поводи се покриват с бадемовата паста, служи за пълнеж на различни сладкиши, също някои рецепти за коледен щолен съдържат марципан. Фигурки на животни, отново направени от сладката паста, са традиционни сладкиши за Денят на Нова година, официален празник в някои държави.

 

В Италия, особено в Палермо, марципан се яде традиционно около Коледа, както и на Задушница (Giorno dei Morti ). В Сицилия си имат специални дати за консумиране на марципанени изделия – 9 и 10 май.


8181


В някои региони като Толедо, Испания, обикновено украсяват малките формички марципан с жълтък и захар. В Гърция и Кипър експериментират с формата и размерите, но почти винаги сладкишът остава бял. Е, там почти всичко е в бяло или синьо, така или иначе.


В Мексико пък залагат на ръчната изработка на вкусната паста, в някои случаи ползват фъстъци, вместо бадеми. Това е добър вариант, ако искаме цената на пастата да се намали, но пък оригиналната рецепта се изменя.


Много страни са обединени от едно – характерното време за похапване на марципанени изделия е Коледа. В Норвегия по Коледа се правят фигурки във формата на прасенца, а за Великден – яйца. Подобни прасенца в Германия се подаряват за Нова година, наричат ги Glücksschwein или Щастливото прасенце.

 

Най-известният марципан днес е този, произвеждан в Любек (Северна Германия) и Кьонингсберг (историческа столица на Прусия). Някои марки днес са разработили няколко вида марципан. Делят се в зависимост от количеството захар, което се смесва с бадемовата паста.

 

8179

 

Подвид или разновидност на марципана е "парципан". Името идва от съчетанието на праскова и марципан. Парципанът е подобен продукт, но много по-евтин, бадемите са заменени от прасковени ядки, в някои случаи се ползват и кайсиеви. Някои производители пък добавят розова вода в продукта си.

 

Излиза, че вариантите са много. Ядките могат да бъдат заменяни, видовете захар - също, а могат да се добавят и изцяло нови продукти.

 

Легенди разкават за привързаността на някои кралски особи към марципана. Този сладкиш в началото е бил доспъпен само за най-заможните.

 

Например Кралица Елизабет Първа е била известна със своята зависимост от всичко сладко, което обяснява и любовта й към бадемовото изкушение. Съществува дори израз "кралско удоволствие", който се свързва със сладките изкушения, на които са се отдавали величията.

 

8182

 

Пищните маси на празненствата, организирани от френския крал Луи 14 или "Кралят Слънце" са били отрупани с най-различни марципанени изделия.

 

Най-интересното е, че всичко в сладкарството, което пожелаете, може да бъде изработено от марципан.

 

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Бела Дона
19.03.2013 | 10:17
Много интересна статия е това .
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D