Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се слагат ванилията, яйцето, захарта, меко краве масло и сол.
Сока от моркови се загрява и в него се разтваря маята, като се оставя да шупне. Тази смес се добавя към брашното и всичко се замесва до гладко, нелепнещо меко тесто. Оставя се покрито на топло да втаса за 1 час.
Сушените кайсии се накисват в гореща вода за 10 мин, докато омекнат, а морковите се настъргват.
Готовото втасало тесто се разстила върху набрашнен плот с ръце и се слагат отгоре нарязаните и подсушени кайсии и морковите. Отново се замесва до пълното им поемане от тестото.
Възможно е тестото да стане по-меко при замесването му с морковите, добавя се малко брашно, само колкото да не лепне по ръцете. Разтегля се на фитил и се поставя в кръгла форма за кекс с дупка в средата.
Така се оставя на топло още 45 мин да втаса отново. Преди печене се посипва по желание с влажна захар смесена с 1 с.л. вода.
Пече се на 180 С около 50 мин.
В оригиналната рецепта накрая след опичане, още докато е топъл, се изважда от формата и се залива със захарна глазура, направена от смесването на 1 бр белтък и 160 г пудра захар.
Оставя се 15 мин да се поохлади и се разрязва.
За тези, които предпочитат по-сладко, е добре да увеличат захарта в рецептата на 100 г, определено търпи още сладост.
Източник на рецептата: Рудолф Ван Веен