Дълги години пробвах различни рецепти за меденки и всеки път не намирах своята.
След многобройни опити се получи рецепта, която искам да предложа и на вас. Надявам се да ви хареса.
Това ароматно тесто е много подходящо, както за меденки, така и за медени фигурки.
Наближаващите празници са чудесен повод да накарате децата да станат съпричастни в подготовката.
Използвайте тази забавна форма да им създадете някои полезни навици.
За да стане приятно за хапваве, това тесто трябва да се приготви поне 3 седмици по-рано.
Характерното за него е именно ароматът.
В повечето големи търговски вериги се намират готови подправки за меденки.
В случай, че не можете да намерите такива, те са следните (приблизително):
2 чаени лъжички канела
1 чаена лъжичка смлян карамфил
1 щипка кардамон на прах
1 щипка черен пипер
1 щипка смлян анасон
Продукти за тестото:
Източник: Люба Грънчарова
300 грама мед
125 грама захар
100 грама масло
2 броя жълтъци
300 - 320 грама брашно
1 с.л. подправки
Настъргана кора от 1 лимон
1 пакетче бакпулвер
По желание, може да добавите смлени ядки - 100 грама (орехи, бадеми или лешници),
захаросани портокалови и лимонови корички - 100 грама.
Начин на приготвяне:
Медът се разтопява заедно със захарта на слаб огън.
В разтопената смес се добавят подправките и лимоновата кора, смлените ядки и захаросаните корички.
Източник: Люба Грънчарова
Добавят се маслото, жълтъците и постепенно се сипва от брашното, смесено с бакпулвера. Замесва се тесто.
Завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника. Може да престои една нощ, може и 1-2 часа.
Източник: Люба Грънчарова
Изважда се от хладилника, оставя се леко да се отпусне. Разточва се кора с дебелина 0.5 - 1 см., в зависимост от това какво желаете да направите - сладки или фигурки.
Оформяте меденките по желание и ги печете, подредени в тава, 12-15 минути, на 180 С.
Източник: Люба Грънчарова
Когато сладките или фигурките изстинат, правите различни глазури по ваш избор.
Украсявате и прибирате за Коледа. От тази доза излизат приблизително 80 бройки.
Глазури
Бяла глазура
100 грама пудра захар се разбърква с 2-3 с.л. лимонов сок. Намазват се сладките. Оставят се да изсъхнат и се прибират.
Шоколадова глазура
Разтопявате шоколад на водна баня. Нанасяте с четка върху сладките, оставяте да се стегне.
Докато глазурата е още мека, може да поръсвате с различни видове украса - цветни или шоколадови пръчици, перлички или нещо друго.
Успех!