Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Видове тесто: Ароматни меденки за Коледа

по статията работи: | 29 ноември 2016 Прочитания: 8526 4
Тестото за тях се приготвя поне 3 седмици преди празника
Видове тесто: Ароматни меденки за Коледа
Източник: Люба Грънчарова

Дълги години пробвах различни рецепти за меденки и всеки път не намирах своята.

 

След многобройни опити се получи рецепта, която искам да предложа и на вас. Надявам се да ви хареса.

 

Това ароматно тесто е много подходящо, както за меденки, така и за медени фигурки.

Наближаващите празници са чудесен повод да накарате децата да станат съпричастни в подготовката.

Използвайте тази забавна форма да им създадете някои полезни навици.

 

За да стане приятно за хапваве, това тесто трябва да се приготви поне 3 седмици по-рано.

 

Характерното за него е именно ароматът.

 

В повечето големи търговски вериги се намират готови подправки за меденки.

 

В случай, че не можете да намерите такива, те са следните (приблизително):

2 чаени лъжички канела
1 чаена лъжичка смлян карамфил
1 щипка кардамон на прах
1 щипка черен пипер
1 щипка смлян анасон

Продукти за тестото:

 

18588

Източник: Люба Грънчарова

 

300 грама мед
125 грама захар
100 грама масло

 

2 броя жълтъци
300 - 320 грама брашно


1 с.л. подправки
Настъргана кора от 1 лимон
1 пакетче бакпулвер


По желание, може да добавите смлени ядки - 100 грама (орехи, бадеми или лешници),
захаросани портокалови и лимонови корички - 100 грама.


Начин на приготвяне:

 

Медът се разтопява заедно със захарта на слаб огън.

В разтопената смес се добавят подправките и лимоновата кора, смлените ядки и захаросаните корички.

 

18586

Източник: Люба Грънчарова

 

Добавят се маслото, жълтъците и постепенно се сипва от брашното, смесено с бакпулвера. Замесва се тесто.

 

Завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника. Може да престои една нощ, може и 1-2 часа.

 

18587

Източник: Люба Грънчарова


Изважда се от хладилника, оставя се леко да се отпусне. Разточва се кора с дебелина 0.5 - 1 см., в зависимост от това какво желаете да направите - сладки или фигурки.

 

Оформяте меденките по желание и ги печете, подредени в тава, 12-15 минути, на 180 С.

 

18585

Източник: Люба Грънчарова

 

Когато сладките или фигурките изстинат, правите различни глазури по ваш избор.

 

Украсявате и прибирате за Коледа. От тази доза излизат приблизително 80 бройки.

 

Глазури


Бяла глазура

 

100 грама пудра захар се разбърква с 2-3 с.л. лимонов сок. Намазват се сладките. Оставят се да изсъхнат и се прибират.



Шоколадова глазура

 

Разтопявате шоколад на водна баня. Нанасяте с четка върху сладките, оставяте да се стегне.

Докато глазурата е още мека, може да поръсвате с различни видове украса - цветни или шоколадови пръчици, перлички или нещо друго.

 

Успех!

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Qna Kirkova
29.11.2013 | 17:55
Отговор на коментар #1 от Пенелопе Пепи:
и мен това ме учуди,но у дома няма как да ги скрия за толкова време,ще им дам 1 нощ да престоят.
3
Qna Kirkova
29.11.2013 | 17:54
Страхотна рецепта!!!Много благодаря ще опитам по този начин.
2
Пенелопе Пепи
29.11.2013 | 14:01
как 3 седници по рано ги приготвяш ми яйцата ватре дето са в брашното....????
1
Пенелопе Пепи
29.11.2013 | 13:58
е как ги оставяш за коледа като ги правиш 3 седници предварително,ами яйцата дето са в тестото
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...