Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Видове тесто: Хилядолистно (бутер) за кроасани

по статията работи: | 17 декември 2017 Прочитания: 4781
Познато и като бутер тесто, то е най-сложно за приготвяне
Видове тесто: Хилядолистно (бутер) за кроасани
Източник: Люба Грънчарова

От всички видове тесто, хилядолистното, познато и като бутер, е най-фино.

 

За да направите това тесто, се изисква доста опит.

 

То се "работи" бързо, а маслото не бива да омеква.

 

От това тесто се приготвят кроасани, тарти с плодове, бисквити сълзица.

 

Служи за основа на сладки и соленки.

 

Първата стъпка към приготвянето на хилядолистното тесто е подготвянето на продуктите.

 

Необходими са:


19440

Източник: Люба Грънчарова

 

Брашно - 450 грама

 

Масло - 350 грама

 

Прясно мляко - 200 грама

 

Суха мая - 1 пакетче

 

Захар - 1 чаена лъжичка

 

Сол - 1 чаена лъжичка

Начин на приготвяне:


Маята се разтваря със захарта и прясното мляко. След това се прави кладенче в брашното, изсипва се солта и се замесва тесто с разтворената мая.

 

Тестото се разточва на кора.

 

19438

Източник: Люба Грънчарова

 

В единия край се слага маслото със стайна температура.

Прегъва се като плик и се оставя в хладилника да се стегне.

 

След 1 час тестото се изважда, разточва се внимателно, като се внимава маслото да не излезе от тестото.

 

19439

Източник: Люба Грънчарова

 

Отново се сгъва на плик. Тази процедура се прави поне три пъти.

 

Готовото тесто се разточва на правоъгълник.

 

Реже се на триъгълници. Завиват се кифличките.

 

Оставят се да втасат.

 

Пече се 40-45 минути, като първите 10 минути - на 100 С. Допича се на 220 С.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Малки кашкавалени соленки :)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!