От всички видове тесто, хилядолистното, познато и като бутер, е най-фино.
За да направите това тесто, се изисква доста опит.
То се "работи" бързо, а маслото не бива да омеква.
От това тесто се приготвят кроасани, тарти с плодове, бисквити сълзица.
Служи за основа на сладки и соленки.
Първата стъпка към приготвянето на хилядолистното тесто е подготвянето на продуктите.
Необходими са:
Източник: Люба Грънчарова
Брашно - 450 грама
Масло - 350 грама
Прясно мляко - 200 грама
Суха мая - 1 пакетче
Захар - 1 чаена лъжичка
Сол - 1 чаена лъжичка
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря със захарта и прясното мляко. След това се прави кладенче в брашното, изсипва се солта и се замесва тесто с разтворената мая.
Тестото се разточва на кора.
Източник: Люба Грънчарова
В единия край се слага маслото със стайна температура.
Прегъва се като плик и се оставя в хладилника да се стегне.
След 1 час тестото се изважда, разточва се внимателно, като се внимава маслото да не излезе от тестото.
Източник: Люба Грънчарова
Отново се сгъва на плик. Тази процедура се прави поне три пъти.
Готовото тесто се разточва на правоъгълник.
Реже се на триъгълници. Завиват се кифличките.
Оставят се да втасат.
Пече се 40-45 минути, като първите 10 минути - на 100 С. Допича се на 220 С.