Коя е най-българската рецепта спoред вас? Сигурни сме, че голяма част от вас ще отговорят на този въпрос единодушно – баницата.
Именно затова днес решихме да поговорим малко по-подробно за любимата баница на българина. Вероятно всяко семействто си има една рецепта, която се предава през поколенията.
Или поне всяка домакиня си е удобрила един вариант на тестеното изделие и си я приготвя във всеки един момент, когато на лакомниците вкъщи им се прииска вкусна закуска.
Знаете, че има най-различни пълнежи за баница. Ние ще ви покажем синтезирани нашите любими пълнежи за баница.
Нека за почнем с най-традиционния – яйца и сирене – Одринска баница с яйца и сирене
Снимка: Мария Методиева – Чепанова
Авторката на рецептата – Мария Методиева – Чепанова, е посочила, че корите за тази баница е добре да са одрински. Сиренето се поръсва върху кората и се навива на руло. Яйцата се разбиват с млякото и се прави заливка за баничката. Така няма да има твърди и неприятни крайчета. Лесно, вкусно и готово за 40 минути.
Снимка: Теодора Георгиева
Това също може да се определи като една от най-често приготвяните на трапезата ни. Праз лука се задушава и се смесва със сирене и яйце. И воаля, имаме си плънка. Вижте как процедира авторката - Теодора Георгиева по-натам в активния линк към рецептата. Отнема 40 минути и е лесна за направа.
Още една рецепта за баница с праз, но и с гъбки – Баница с праз и гъби
Снимка: Валя Славкова
Предложението е на Валя Славкова. Плънката за баницата се прави от лука и гъбите. Рецептата отнема 1 час за направа. Вижте точно как да си приготвите плънката и оформите баницата в линка.
Снимка: Thinkstock/Guliver
Тук към познатата плънка от сирене и яйца, сложете и лапад. Това е пълнежа за баницата за тези, които си падат по зеленолистните зеленчуци. Ако имате предпочитатния, можете да замените лапада с киселец или спанак. Ще стане еднакво вкусна, както и да я направите.
Тиквеник (Пламена)
Снимка: Пламена Евтимова
От името на рецептата става ясно, че тя е дело на наша потребителка – Пламена Евтимова. Сред коментарите под рецептата забелязваме, че дори и на някои от вас да не им харесва вкусът на тиквата, оценявате добре направената баница с тиква. Прекрасна закуска или десерт за зимата.
И една мъжка баницата – Богата баница с кайма
Снимка: Мартин Стефанов
И тук са използвани одрински кори, които са малко по-дебели, но авторът на рецептата – Мартин Стефанов, е отбелязал в коментарите, че може да се приготви и с традиционни. Въпрос на избор е. Рецептата отнема 1 час. А в линка ще намерите и точната рецепта.
И една малко по-креативна рецепта за Баница с газирана вода в кексова форма
Снимка: Сия Рибагина
Баницата се приготвя с обикновени кори, но любопитното е, че те се режат на ленти и всичко се разбърква заедно – кори и плънка. След това се слага във формата и останалото е дело на фурната. Прекрасна рецепта на Сия Рибагина. Бързо, лесно, вкусно и готово за 45 минути.
Има най-различни варианти за любимата баница. Това бяха някои от нашите фаворити, останалите рецепти за баница вижте тук.