Обичаме да експериментираме в кухнята, но ням нищо по-хубаво от нашенските рецепти.
Когато седнеш на една типично българска маса, винаги си личи. По шопската салата, по ракийката, че дори и по покривката.
С нищо не може да се сравни вкусът на типично българските рецепти - онези, които се приготвят от векове назад и са се запазили в годините.
Като сме започнали с шопската салата, да продължим с рецептите от този край.
Какво ни е останало от шопския край? Сиренето по шопски, разбира се. Тази рецепта наистина е автентична и става много вкусно и ароматно. Лютите чушки са задължителни, ако искате да спазите традицията на поколенията.
Снимка - Марианна Калинкова
С едно малко допълнение е рецептата за Сирене по шопски с карначе. Сещате се какво е допълнението, нали? Можете да сложите някаква наденица или суджук и пак ще стане много апетитно.
Още една традиционна рецепта от чирпанския край - вкусните кюфтета по чирпански. В тази рецепта са приготвени в гювеч, което им придава още по-специфичен вкус.
Някъде пък ги приготвят с картофи, затова хвърлете един поглед и на тази рецепта за кюфтенца по чирпански.
Вие преценете как са ви по-вкусни и не забравяйте редовно да си ги приготвяте.
И като сме започнали с типичните месни рецепти, вижте тази страхотна Балканска кралица. Изглежда божествено и е точно такова на вкус. Кой ли може да му устои...
Кавърмата също е едно вкусно и българско ястие. Може да се приготви с всякакво месце, а различните краища си имат различни вариации.
Вижте, например, тази Кавърма по копривщенски. Толкова апетитно изглежда, че задължително трябва да я приготвяме поне веднъж в седмицата.
Друга вариация е Родопската кавърма. Приготвена с телешко месце, ароматни подправки и още нещо...
Няма как да пропуснем и тестените изделия.
На вашето внимание една типична Добруджанска пита.
Снимка - Даниела Коларова
Вкусна, ароматна, обилно наръсена със сусам. И къде, ако не в Добруджа, да са най-вкусните питки.
Още една рецепта от Добруджанския край - Лучник по Добруджански. Лучникът е много вкусна вариация на баницата, типична за нашите баби и дядовци. Все пак знаем колко е полезен лукът, така че нищо чудно, че са го добавяли във всичко.
Ако искате, можете да опитате и Лучник по ловешки, който е една модерна вариация на традиционната рецепта. Но не по-малко вкусна!