С кафяв ориз е добре да се готви не повече от 3 месеца, след закупуването му от магазина.
Ако готвите твърде рядко с кафяв ориз, то е най-добре да го сложите в хладилника, така вероятността да остане свеж за по-дълго време е по-голяма.
И все пак, намерете си повод да си сготвите ориза, щом вече сте го купили.
Отворен пакет с ориз, който не е използван докрай, е добре да се прехвърли в контейнер, който се затваря плътно.
Изплакването на ориза, преди готвене, не е важно само за отмиването на мръсотията, но и за подобряване на текстурата му.
Друго важно условие е да запържите ориза закратко в малко зехтин, преди да добавите водата, за да го сварите. Това определено придава много по-богат вкус, леко напомнящ на ядки. Тази стъпка определено не е задължителна, но ако се решите да опитате, тогава ще се убедите, че кафявият ориз може да бъде супер вкусен.
И на финала – никога не забравяйте да оставите ориза да "си почине" след готвене. Изключвате котлона, махате ориза от топлината и слагате капак. Така давате време на ориза да абсорбира останалата течност от готвенето. Ако нямате търпение да изчакате, тогава рискувате да сервирате слепнат ориз, с леко гумен вкус.
И какво остана – да си споделим няколко вкусни рецепти с участието на кафяв ориз. А след това очакваме да ни споделите вашите впечатления от този вид ориз.
Имам е 4 рецепти с кафяв ориз, които препоръчваме да опитате
youtube.com
А тук ви очаква още подробна информация за кафявия ориз.