Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Вълшебни уреди: Машината за хляб

по статията работи: | 14 декември 2012 Прочитания: 4741 3
Домашно приготвеният хляб не съдържа консерванти
Вълшебни уреди: Машината за хляб
Източник: Wikimedia Commons

Машината за хляб, или домашната хлебопекарна, е кухненски уред, който се състои от фурна, лопатки за смесване, контейнер, нагревател и цифров дисплей. Първата машина се появява в Япония през 1986 година, като към днешна дата все повече домакини от цял свят се възползват от нейното удобство. А и какво по-чудесно от прясно опечен хляб, по ваш собствен вкус и без консерванти?

 

За да си направите хляб, необходимите съставки се поставят в пригодения за това контейнер (който е подвижен и се изважда) в определен ред.

 

Редът на продуктите наистина е важен, защото маята се „активира“ от прибавянето на водата, така че двете трябва да се държат разделени до стартирането на програмата.

 

За приготвянето на един хляб, на машината й трябват няколко часа (между 3 и 4). Някои нови модели имат опция за бързо изпичане (fast bake). Първо се прави тестото с помощта на педалите (или ръчките), след това се определя температурата и чак тогава започва изпичането.

 

Ако решите да си закупите такава (или си я пожелаете като подарък за празниците), трябва добре да се запознаете с инструкциите й за работа, тъй като, въпреки общите им характеристики, различните машини си имат различни особености.

 

 3598

 

Другото нещо, което трябва да имате предвид, е, че домашно приготвеният хляб се разваля много по-бързо от закупения от магазина. Както казахме, в него няма консерванти, така че най-добре хлебчето да си отива с принадлежащето му блюдо.

 

 

Новите машини за хляб са снабдени с таймери, така че дори ще можете да контролирате стартирането на процеса. Зареждате я преди лягане, а рано сутрин ви очаква мек, топъл хляб. Обикновено хлебопекарните стават и за приготвяне на тесто за пица. Стават и за печене на козунаци.

 

 3600

 

Към тестото за хляб могат да се прибавят различни добавки, така че свободата на експериментиране наистина е голяма.

 

Ето тук пък може да се запознаете с различни изгодни модели на машината за хляб.

Коментари(3)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
3
Елена Ангелова
01.02.2013 | 11:02
Аз също съм много доволна от моята.Имам я вече 5 години.Меся в нея тесто за пити и козунаци и наистина тестото за пица е страхотно.Правя и конфитюри.До сега не съм имала тестен хляб-придържайте се строго към рецептите от книжката и няма да имате проблеми.
2
Desislava Galabova
28.01.2013 | 12:46
Аз съм много доволна от моята. Прави невероятен хляб, а тестото за пица става по-хубаво дори от това на доказани марки. С него приготвям и чудни мекички :)
1
kalinka kalinkova
15.12.2012 | 10:35
Става вкусен но трябва да улучиш брашното иначе остава тестен.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!