Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Гидът "Мишлен" - кратка история и факти

по статията работи: | 29 ноември 2012 Прочитания: 2588 2
Или какво стресира най-добрите готвачи в света
Гидът "Мишлен" - кратка история и факти
Източник: Michelin Guide

Безспорно гидът "Мишлен" е едно от най-любопитните френски творения. Чували сте за него, нали? Съществуващ от 1900 г., един преломен момент в модерната история, той изправя на нокти най-добрите главни готвачи в света. Ако не бяха звездите, своеобразната трибална оценителна система на гида, едва ли щяха да съществуват и толкова добри ресторанти.

 

Всъщност заведенията, получили по три звезди, далеч не са толкова много. Градът с най-много тризвездни ресторанти изненадващо не е Париж, а Токио (по данни за 2010), факт, до известна степен говорещ за безпристрастността на инспекторите.

 

Разбира се, около "Мишлен" много се спекулира. Дори един от шефивете-готвачи с най-много звезди (25), французинът Жоел Робюшон, често е критикувал методиката на пътеводителя. Също така той споделя, че ключов момент в получаването на максимален брой отличия не е само талантът, а и броят ресторанти, който притежаваш. Други "отличници" са Ален Дюкас и Гордън Рамзи.

 

А за огромно постижение се счита не само получаването на звезда, но и нейното задържане. Може би точно на това се дължи огромното напрежение, което изпитват на гърбовете си световните шефове, когато наближи датата на издаване на сборника.

 

А какво точно оценява "Мишлен"? Единствено храната, въпреки че важно е цялостното преживяване във всеки един ресторант. От позвъняването за резервация, до излизането през вратата. Ако имате съмнение в достоверността на това твърдение, бързо ще го опровергаем. Дори съвсем неангажиращи ресторанти с нормални цени могат да получат звезда.


Доказателство за това е местенцето "Tim Ho Wan" в Хонконг, което не вдига цените дори след почетната награда (една звезда). Намираме за доста любопитен фактът, че азиатските ресторанти имат доста стабилни позиции в гида. Както разбрахте, именно Токио е водещ в класацията с най-многобройните отлични ресторанти в света.


 Ресторантът "Kagurazaka Ishikawa" в Токио


Всъщност "Мишлен" може да ви информира не само за тях (в червеното си издание). Зеленият гид е с по-туристически характер и ще ви упъти към интересни дестинации, които не бива да пропускате при посещаването си на дадена страна. Издава се на няколко езика.

 

А как да разбираме точковата (звездна) система на "Мишлен"? Една звезда означава "много добра кухня в собствената й категория", две звезди се равняват на отличен ресторант, заради който си заслужава да се отклониш от маршрута си, а три – ресторант, заради който си заслужава да направиш специално пътуване. Дай Боже всекиму!


Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
kalinka kalinkova
30.11.2012 | 13:42
Готвач с 25 звезди,имам чувството че всяко негово ястие ще е вълшебно вкусно
1
Аламинут
29.11.2012 | 14:34
Много ми се иска да опитам ястие приготвено от готвач , който притежава 25 звезди . Предполагам , че вкуса ще е уникален.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!