Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Гофрети за закуска, обяд и вечеря!

по статията работи: | 20 януари 2014 Прочитания: 4800 1
Рецепта с дъъълга история и широко приложение
Гофрети за закуска, обяд и вечеря!
Източник: Wikimedia Commons

Колко пъти се чудите какво да приготвите за закуска? И след дълго мислене се ограничавате само до палачинки, мекици или пържени филийки.

 

Ние ще решим проблема ви, защото ще ви запознаем с един уникален десерт, с който ще разнообразите сутрините и с който ще зарадвате цялото семейство – гофретите. Тези от вас, които са пробвали, знаят за какво става дума!

 

В света съществуват изключително много разновидности на гофретите. Само в Белгия има над дузина вариации. Съществуват стотици рецепти и стотици форми. Разнообразието, при тези тестени изкушения, е огромно и предоставя възможността цял живот да приготвяте изненадващи варианти за близките си.

 

История на гофретите

 

Гофретите датират от ранното Средновековие, 9-ти и 10-ти век, когато се появяват и първите гофретници. Тогава изображенията, с чиито форми се правят гофретите, са предимно на разпятието на Исус, други библейски сцени или емблематични дизайни, а формата им – винаги кръгла.

 

Съставът на гофретите първоначално е бил само от брашно и вода. Чак през 11-ти век, след кръстоносните походи, започват да се добавят и други кулинарни съставки в Западна Европа. Сред тях са различни ароматизатори, като портокалова вода.

 

В края на 14-ти век се появява и първата рецепта за гофрети. Тя е поместена в анонимния ръкопис "Le Ménagier de Paris", написана като набор от съвети на съпруг към младата му жена. Макар че написаното на практика съдържа четири рецепти, три от тях са вариации на първата. А ето как изглежда тя:

 

"Разбийте няколко яйца в купа, подправете със сол и добавете вино. Сложете малко брашно и бъркайте. След това напълнете два гофретника със смес толкова, колкото е големината на резан сирене. Затворете гофретника и печете от двете страни. Ако тестото не се отлепва добре от съда, го намазнете с напоен с масло или грес парцал."


 

Източник: Уикипедия


Видове гофрети

 

Брюкселски гофрети. Те се приготвят с яйчен белтък, мая или закваска, а понякога и с двете. По-леки са на вкус и са много хрупкави. В Белгия гофретите обикновено се продават на улицата, топли и поръсени с пудра захар. Те се гарнират и с разбита сметана, плодове и шоколад.

 

Фламандските гофрети са специалитет от Северна Франция и части от западна Белгия. В оригиналната рецепта, публикувана през 1740 година от Луи-Огюст де Бурбон в "Le Cuisinier", този вариант съдържа седем чаши брашно, сол, бирена мая, горещо мляко и 15 яйчени белтъка. Те се поръсват с пудра захар, а може и с портокалова вода.

 

Американските рецепти за гофрети варират много и често се сменят. Но винаги се слагат закваска и бакпулвер. Те могат да бъдат в кръгла, правоъгълна или квадратна форма. Обикновено се сервират за закуска и се гарнират с масло, плодови сиропи, мед, пудра захар или кленов сироп. Разбира се, често се срещат и в компанията на любимия на американците бекон. Солените гофрети са много обичани в САЩ. Има рецепти за гофрети с пикантни ястия, пържено пиле или с яхния от бъбреци.

 

Белгийските гофрети са подобни на американските, с тази разлика, че са по-големи, по-леки и с по-високо тесто, образуващо големи джобове (квадрати). Въпреки името си, белгийските гофрети не се приготвят в Белгия. Обратно на солените в Америка, те се сервират като десерт с ванилов сладолед или пресни плодове. Тези гофрети се популяризират в САЩ през 1964 година от Маурис Вермеерш от Брюксел. Той прекръства белгийските гофрети (belgiam waffles) на Bel – Gem, заради бедните географски умения на американците.

 

 

Гофретите стил "Хонг Конг", наричани още "мрежеста торта" или "мрежести бисквити", са едни от най-колоритните и различни видове. Обикновено се продават на улицата и се консумират горещи. Те са подобни на традиционните гофрети, но са по-големи, с кръгла форма и се делят на третинки. Сервират се предимно за закуска с фъстъчено масло и захар. В рецептата на гофретите "Хонг Конг" има захар, яйца и кондензирано мляко. Консистенцията им е мека и не много гъста, а ароматът на яйчен жълтък се усеща силно. В самата смес често се слагат и допълнителни вкусове, например шоколад, меден пъпеш или различни бои, които да ги направят по-цветни.

 

Гофретите са ястие с много значителна история, които и до днес са част от най-любимите закуски за децата, а и за възрастните. Разнообразието на видовете тесто, заливки и форми също допринася много тези "вафлички" никога да не омръзват и да се запазят през времето.

 

Опитайте и нашето предложение за белгийски гофрети.

Рейтинг: 4 / 5 , 214 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
работната пчела
20.01.2014 | 16:53
Никога не съм яла гофрети! :(
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!