Почиствате и нарязваяте лука и моркова на дребно, след което изсипвате нарязаните зеленчуци в тендежера със сгорещено олио.
Задушавате зеленчуците за около 5 минути. Добавяте и брашното, като бъркате непрекъснато и много старателно, за да не се получат бучки.
След това добавяте грахта и червения пипер, разбърквате добре и добавяте вода, колкото да покрие грахта.
След като заври, слагате и нарязаните на ситно домати и около една чаена лъжичка сол и оставяте да заври. Оставяте яхнията от грах да ври до пълно сваряване на грахта.
А кога е добре сварен, не можете да прецените „на око“, защото (уви) в търговската мрежа има десетки видове грах и за сваряването на всеки е необходимо различно време. Затова, за по-сигурно, пробвайте едно-две зрънца.
След като яхнията от грах е сварена, сваляте тенджерата от котлона и добавяте нарязания на ситно копър.