Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Греяно вино - топлият аромат на зимата

от Kulinar.bg | 11 януари 2018 Прочитания: 2940
Празнична ароматна напитка, с която да сгреете зимата
Източник: Thinkstock / Guliver

Въпреки, че се надяваме на още малко слънчеви дни, всички знаем, че зимата е зад ъгъла. А когато дойде студеното време, се сещаме за топли напитки, нали така. А защо не и топли алкохолни напитки – мехлем за душата, както казват някои.

 

Една такава вкусна, ароматна и топла напитка е греяното вино. Терминът "греяно вино" обикновено се използва за назоваване на червено вино, овкусено с подправки, което се сервира топло.

 

Предлагали сме ви рецепта за направа на греяно вино, а те са доста разнообразни, както можете да се досетите.

 

В цяла Европа греяното вино е популярна напитка за зимните месеци, носеща традицията си през вековете. Съставките на греяното вино зависят силно от региона, в който се приготвя напитката. Най-честите подправки, които се слагат, са канела, карамфил, индийско орехче, анасон, бахар, ванилия.

 

Добавянето допълнително на захар или плодове за подслаждане на текстурата, също зависи от рецептата. Някои включват портокали, ябълки, смокини, джинджифил или дори стафиди.

 

В греяното вино може да се добави и друг алкохол за обогатяване на напитката. Вариантите са също разнообразни, може да се добавят различни ликьори, водка, бренди, ром, коняк, шери и др.

 

За тези, които избягват алкохол, могат да заменят виното с плодов сок или да варят течността, докато алкохолът се изпари. Обикновено ще срещнете рецептите за безалкохолно греяно вино като топъл или греян сайдер.

 

Същността на греяното вино е във сваряването на течността (виното) с подправките, до степен, в която всички вкусове са се слели.

 

Може да се сервира веднага, след като се махне от котлона или да се поохлади малко, отново тук се процедира според вкуса на хората, които ще консумират напитката. В някои страни оставят виното да престои пълни 24 часа преди консумация. Изцеждат всички подправки, притоплят течността и я сервират.

 

Греяното вино става много популярна напитка за зимата през вековете в цяла Европа, защото топлата течност загрява тялото товътре навън и хората са се чувствали добре. Може би са вярвали, че наистина ги загрява, но днес знаем, че ефектът на затопляне е временен и дори изкуствен. Действието на алкохола е лъжливо затопляне. Греяното вино с добавени канела и карамфил, обаче, засилва усещането за уют и топлина, а това действа тонизиращо на организма.

 

Греяното вино се предлага в европейските улични търговци по време на пранични базаири и панаири. Какъвто например е Коледният базар в София. Там можете да опитате вкусът на греяното вино. Лесно ще го намерите, дървените бъчви се виждат отдалеч.

 

Топлата напитка обикновено се сервира с бадеми или с бисквити, които можете да потопите в нея, както се прави с кафе. В Норвегия греяното вино се сервира с оризов пудинг. На някои места по света наздравица с греяно вино се прави в част на прибраната реколта. Празникът е придружен с песни и честване на събраната реколта.

Още сезонни продукти
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1